Seful Jandarmeriei Brăila, despre „aspecte care îmbracă haina penalului” în cazul Timofei: „Uneori rămânea la comandă. Au apărut semnături asumate direct de el. Au fost semnături sau ordine de zi pe unitate date post factum”
Col. Nicolae Iulian Albăceanu, șeful Inspectoratului de Jandarmi Județean (IJJ) Brăila, a dat astăzi câteva detalii cu privire la suspiciunile ce planează asupra lui Iulian Timofei (PSD), actual prefect al Brăilei, fiind vizată perioada în care acesta activa pe o funcție de comandă în cadrul IJJ.
Timofei (foto) a fost acuzat recent de un ziarist că în ultimele luni în care a lucrat la IJJ Brăila și-a pontat în mod fals mai multe ore de muncă decât cele reale, pentru a-și mări în mod artificial pensia, iar după ce a cerut lămuriri pe acest subiect de la Jandarmerie, în baza Legii 544, a primit un răspuns în care Inspectoratul General al Jandarmeriei Române afirma că „în urma verificărilor efectuate și a concluziilor rezultate cu privire la activitatea profesională a domnului Timofei Iulian din perioada luată în considerare pentru calculul pensiei, există suspiciuni rezonabile privind săvârșirea unor fapte prevăzute de legea penală”.
Acesta este contextul în care astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, șeful Jandameriei Brăila a fost întrebat, printre altele, dacă s-au descoperit și alte situații similare în rândul celor aflați la acel moment în conducerea instituției, alături de Timofei.
„Comisia a verificat anumite documente. În mod deosebit nu i-am verificat și pe alții, pentru că nu au existat suspiciuni sau indicii care să ne ducă în acea direcție. Dacă noi constatăm că un anumit aspect îmbracă haina penală, suntem obligați de lege; altfel intervine omisiunea sesizării penale, care e faptă penală”, a fost răspunsul.
Întrebat încă o dată dacă a verificat și celelalte persoane aflate în conducerea Jandarmeriei Brăila la momentul respectiv, din punct de vedere al orelor de muncă pontate sau nu, col Albăceanu a spus: „Nu am verificat, pentru că nu am avut nicio sesizare”.
Am mai întrebat dacă în opinia sa, este posibil ca în cazul în care se vor face verificări, să se constate că și alți șefi ai Jandarmeriei Brăila din perioada vizată și-au trecut în mod ilegal ore de muncă în plus sau exclude această posibilitate, șeful IJJ a răspuns: „Cred că o cam exclud. «Cred că» pentru că nu pot să spun niciodată 100% că n-a greșit nimeni; cine nu muncește, nu greșește. Dar din cele verificate nu au rezultat indicii. E un caz unic. S-a întâmplat. Să vedem, trebuie să cerceteze de aici încolo Parchetul”.
Dat fiind că inspectorul șef al IJJ Brăila a menționat între aspectele care au fost descoperite în urma verificărilor în cazul Timofei și o suspiciune de delapidare, acesta a fost întrebat la ce se referă, concret, delapidarea.
„Când ești într-o funcție de comandă, banii să plece în alte direcții decât cele stabilite de lege. Să folosești funcția să-ți dai singur bani. Ție sau la alții”, a fost răspunsul.
L-am întrebat pe șeful Jandarmeriei Brăila dacă n-ar sesiza o asemenea chestiune, în cazul în care cineva din subordinea sa ar face așa ceva.
„Eu zic că da.”
„Este vorba de pontajele pe care le semnează și și le asumă prin semnătură domnul colonel în fiecare lună, care sunt verificate de mai mulți oameni până a ajunge la dumnealui, până să semneze dumnealui. Fiecare în dreptul lui își face treaba și sesizează dacă sunt în regulă sau nu sunt în regulă”, a completat maior Lucia Ionescu, șef Birou Resurse Umane.
Albăceanu a fost întrebat dacă având în vedere că documentele respective au fost asumate prin semnătură de mai multe persoane, este posibil ca în acest dosar penal să ajungă să fie cercetate și persoanele respective.
„Sincer, nu cred. Aici vorbim de a doua funcție din statul de plată (funcția lui Iulian Timofei de la acel moment – n.r.). Uneori rămânea la comandă. Au apărut semnături asumate direct de el, personajul în funcție. Aici apar anumite discuții. Au fost semnături sau ordine de zi pe unitate date post factum în mod repetat. Au fost aspecte care îmbrăcau haina penalului datorită faptului că există indicii rezonabile. Nu am zis niciodată că e o certitudine. Numai judecătorul – și asta la ultima instanță la care se poate apela – poate spune «Da, domnule, așa e!»”.
El a mai declarat că toate persoanele care erau în conducerea IJJ Brăila în perioada la care ne referim sunt acum la pensie.