Șeful Jandarmeriei Brăila, despre suspiciunile în cazul prefectului Timofei: „Sunt mai multe infracțiuni. Fals, uz de fals, era o delapidare pe acolo… Abuzul în serviciu îl poate constata Parchetul Militar”
„Sunt mai multe infracțiuni. Fals, uz de fals, era o delapidare pe acolo… Abuzul în serviciu îl poate constata Parchetul Militar și din momentul acela ar fi faptă de corupție și DNA-ul ar trebui să preia cazul” – este răspunsul dat astăzi de col. Nicolae Iulian Albăceanu, șeful Inspectoratului de Jandarmi Județean (IJJ) Brăila, cu privire la suspiciunile ce planează asupra lui Iulian Timofei (PSD), fost jandarm, actual prefect al Brăilei.
Subiectul a fost abordat în cadrul unei conferințe de presă, în contextul în care un ziarist l-a acuzat pe Timofei că în ultimele luni în care a activat în Jandarmeria Brăila, și-a pontat în mod fals mai multe ore lucrate, pentru a-și majora pensia, iar Inspectoratul General al Jandarmeriei Române a răspuns oficial ziaristului respectiv că „în urma verificărilor efectuate și a concluziilor rezultate cu privire la activitatea profesională a domnului Timofei Iulian din perioada luată în considerare pentru calculul pensiei, există suspiciuni rezonabile privind săvârșirea unor fapte prevăzute de legea penală (art. 295, art. 301, art. 320 și art. 321 din Codul Penal), aspecte sesizate Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar București”.
Întrebat dacă mai există astfel de cazuri în Jandameria Brăila, col. Albăceanu a răspuns: „Nici n-am constatat, nici n-am auzit” și că astfel de cazuri sunt o „excepție”.
Întrebat dacă e adevărat că pe vremea când era jandarm, Timofei a fost pontat două zile la rând cu câte 8 ore ca fiind într-o misiune de reprezentare, la înmormântarea unor colegi, șeful IJJ a răspuns: „E adevărat că a participat, a reprezentat unitatea. Participarea a fost făcută… (ezitări ale col Albăceanu – n.r.) mai mult sau mai puțin procedural. Colegii erau polițiști. Orele de reprezentare nu se plătesc și nu se acordă nici măcar libere”.
Col. Albăceanu a mai fost întrebat de ce un caz similar, respectiv cazul lui Bogdan Enescu – fost al șef al Jandarmeriei, acuzat în 2020 că și-ar fi pontat peste 900 de ore suplimentare de muncă, pentru care ar fi încasat 40 de mii de lei -, acesta a fost chemat să dea explicații în fața procurorilor DNA, iar cazul lui Timofei a ajus la Parchetul Militar, nu Direcția Națională Anticorupție.
„Și în cazul pe care-l menționați tot Parchetul de pe lângă Tribunalul Militar București a declinat către DNA. Preferăm să lăsăm magistrații să judece mai cu acuratețe aspectele constatate de noi”, a răspuns șeful IJJ Brăila.
Amintim că articolele din Codul Penal menționate în răspunsul Inspectoratul General al Jandarmeriei Române se referă la:
*Art 295 Cod Penal – „Însușirea, folosirea sau traficarea de către un funcționar public, în interesul său ori pentru altul, de bani, valori sau alte bunuri pe care le gestionează sau le administrează, se pedepsește cu închisoare de la 2 la 7 ani și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică.”
*Art 301 Cod Penal – „Fapta funcționarului public care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obținut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru soțul său, pentru o rudă ori pentru un afin până la gradul II inclusiv sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de foloase de orice natură, se pedepsește cu închisoarea de la unu la 5 ani și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică.”
*Art. 320 Cod Penal – „Falsificarea unui înscris oficial, prin contrafacerea scrierii ori a subscrierii sau prin alterarea lui în orice mod, de natură să producă consecințe juridice, se pedepsește cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani.”
*Art 321 Cod Penal – „Falsificarea unui înscris oficial cu prilejul întocmirii acestuia, de către un funcționar public aflat în exercitarea atribuțiilor de serviciu, prin atestarea unor fapte sau împrejurări necorespunzătoare adevărului ori prin omisiunea cu știință de a insera unele date sau împrejurări, se pedepsește cu închisoarea de la unu la 5 ani.”