Senatorul brăilean Ion Rotaru, printre inițiatorii unei legi recent aprobate în Parlament, ce permite racordarea gratuită la rețeaua de energie electrică pentru fermieri

Senatorul Ion Rotaru (PSD) anunță că este unul dintre inițiatorii un proiect de lege recent aprobat în Parlament, care se referă la sprijinirea fermierilor români și a sectoarelor adiacente de industrie alimentară, prin asigurarea gratuității la racordarea la rețeaua de energie electrică, în anumite condiții.

Rotaru precizează într-un comunicat dat publicității: „În ultimii ani seceta prelungită, care s-a manifestat în țara noastră, a influențat în mod dramatic starea culturilor agricole și nivelul producțiilor obținute de fermieri.

Totodată, în contextul crizei globale de resurse pentru asigurarea securității alimentare a populației și pornind de la raționamentul că agricultura reprezintă unul din cele mai importante motoare de dezvoltare a economiei naționale, am inițiat alături de colegii mei un proiect de lege pentru sprijinirea fermierilor români și a sectoarelor adiacente de industrie alimentară.

Inițiativa vizează modificarea și completarea Legii energiei electrice și gazelor naturale nr 123/2012 și generează obligația pentru operatorii de distribuție a energiei electrice de a asigura finanțarea și realizarea lucrărilor de proiectare și execuție a instalației de racordare a clientului final non casnic a cărei lungime va fi de 2.500 m cu posibilitatea de extindere în anumite condiții până la 5.000 de m.

Termenul de realizare a racordării prevăzut în inițiativă este de maximum 120 de zile de la data obținerii acordului/autorizației pentru instalația de racordare, clientul final având obligația să păstreze și să utilizeze locul de consum pe o perioadă de minimum 15 ani.

După votul din Senat, proiectul de lege a fost adoptat de Camera Deputaților în ședința din data de 3 mai 2023 și va fi trimis la promulgare în forma votată.

Această lege este o gură de oxigen și vine în sprijinul fermierilor, reprezentând un ajutor așteptat și solicitat de agricultorii brăileni și din întreaga țară, care vor avea posibilitatea de a alimenta echipamentele și agregatele pentru irigat și vor putea înființa noi stații de punere sub presiune.

Adresez pe această cale mulțumiri colegilor care au semnat alături de mine inițiativa, celor din comisiile pentru agricultură din Senat și Camera Deputaților, parlamentarilor din PSD Brăila și din țară și tuturor deputaților și senatorilor care au susținut și au votat această lege”.