SENATORUL ROTARU: AVEM NEVOIE DE DECIZII GUVERNAMENTALE CARE SĂ FACĂ LIDERII SINDICALI DIN ÎNVĂȚĂMÂNT SĂ PUNĂ SUB SEMNUL ÎNTREBĂRII ÎNCEPEREA NOULUI AN ȘCOLAR?
„După tunurile pe care le dau Orban și ai lui folosind banii publici nu mai rămân suficienți bani în buget pentru majorarea alocațiilor pentru copii, a pensiilor și a salariilor profesorilor” – este opinia președintelui PSD Brăila, senatorul Ion Rotaru.
Liderul PSD acuză refuzul Guvernului Orban de a majora salariile profesorilor de la 1 septembrie, așa cum prevede o lege în vigoare și spune că a fost informat de Valeriu Partene, președintele Sindicatului Învățământului Brăilean, că în acest context „apare un mare semn de întrebare privind implementarea oricărui scenariu pentru începerea anului școlar”: „Guvernul Orban-Iohannis urmează tradiția nefericită a înaintașilor, călcând pe urmele tandemului de tristă amintire Boc-Băsescu. Guvernul PNL ciuntește, amână sau anulează acordarea unor drepturi prevăzute de diverse legi în vigoare – și face asta fără nicio rușine.
Guvernul Orban taie din alocații, atunci când în loc să le dubleze, le majorează cu doar 20%; Guvernul taie din pensii, atunci când în loc să le majoreze cu 40%, oferă o majorare de numai 14%.
În plus, înainte de începerea noului an școlar, într-o perioadă marcată oricum de incertitudine în privința modului în care se vor desfășura cursurile, profesorii au primit o veste proastă: salariile lor nu mai cresc de la 1 septembrie, așa cum prevede legea, ci se amână această majorare cu un an.
Chiar astăzi, domnul Valeriu Partene, președintele Sindicatului Învățământului Brăilean „Corneliu Gheorghe Caranica”, mi-a transmis un document oficial prin care ne solicită să facem, eu și colegii mei, toate demersurile necesare pentru dezbaterea în procedură de urgență a OUG cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2020 adoptată de Guvern și să fie eliminată din text prevederea referitoare la amânarea majorării salariilor de bază ale personalului didactic pentru data de 1 septembrie 2021. Dl. Partene afirmă că în cazul în care nu se aplica legea și nu se majorează salariile profesorilor de la 1 septembrie 2020, «apare un mare semn de întrebare privind implementarea oricărui scenariu pentru începerea anului școlar». Din punctul de vedere al sindicaliștilor din domeniu, «prin această decizie de amânare a creșterilor salariale, Guvernul își arată incapacitatea de a gestiona începerea anului școlar în condiții de siguranță maximă și încearcă să creeze un conflict la nivelul sistemului, pentru a avea vinovați de serviciu, respectiv cadrele didactice, care ar trebui să intre de la 14 septembrie la clase, cu șanse foarte mari de a contacta noul virus».
Avem nevoie de o tensionare a situației în sistemul de învățământ în condițiile actuale, în care și așa există o stare de confuzie și nesiguranță cu privire la începerea cursurilor în noul an școlar? Avem nevoie de decizii guvernamentale care să facă liderii sindicali din învățământ să pună sub semnul întrebării începerea noului an școlar?
Majorarea salariilor profesorilor începând cu 1 septembrie 2020 este un drept prevăzut de lege, iar legea trebuie respectată.
Pandemia de coronavirus nu reprezintă o explicație credibilă pentru refuzul Guvernului PNL de a majora conform legilor în vigoare alocațiile, pensiile și salariile profesorilor, atât timp cât nu doar informațiile apărute în presă, ci și cele din raportul Curții de Conturi privind cheltuielile Guvernului în starea de urgență, arată clar iresponsabilitatea cu care guvernanții folosesc banii publici, risipa și hoția la care se pretează guvernarea PNL.
Aici nu este vorba despre faptul că nu sunt suficienți bani în buget; aici este vorba că după tunurile pe care le dau Orban și ai lui folosind banii publici nu mai rămân suficienți bani în buget pentru copii, pensionari, profesori”.