SENATORUL ROTARU: DACĂ MOȚIUNEA DE CENZURĂ VA FI ADOPTATĂ RAPID ȘI GUVERNUL ORBAN O SĂ CADĂ, LEGEA PENSIILOR VA RĂMÂNE ÎN VIGOARE ÎN ACTUALA FORMĂ, IAR PENSIILE SE VOR MAJORA CU 40% DE LA 1 SEPTEMBRIE

„Guvernul PNL spune că nu sunt bani pentru alocațiile copiilor și pentru pensii, dar se pare că sunt bani suficienți pentru tunurile trase de liberali și clientela lor politică” – este ceea ce declară președintele PSD Brăila, senatorul Ion Rotaru.

Liderul PSD susține într-un comunicat dat publicității că în condițiile în care raportul Curții de Conturi privind cheltuielile Guvernului în starea de urgență vorbește despre un prejudiciu de circa 700 de milioane lei numai în ceea ce privește fondurile folosite pentru diverse achiziții legate de pandemia de coronavirus, este clar unde se duc banii publici și de ce nu mai sunt bani pentru majorarea pensiilor în procentul prevăzut de lege: „PSD  cere  Guvernului  Orban  să majoreze pensiile cu 40% de la 1 septembrie, exact așa cum prevedea legea. Noi, PSD, am inițiat o petiție care a fost semnată de peste 800.000 de pensionari din întreaga țară, care cer nu o majorare a punctului de pensie cu 14% de la 1 septembrie, așa cum spune ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, ci o creștere cu 40%, așa cum se prevede în lege.

Este inadmisibil să ajungem să rugăm Guvernul, să somăm Guvernul, să inițiem petiții, să amenințăm Guvernul că vom recurge la o sancțiune precum Moțiunea de cenzură, doar pentru a-l determina să respecte legile!

Pandemia de coronavirus a devenit pretextul universal valabil pentru Guvernul PNL pentru a refuza să pună în aplicare legi aprobate de Parlament și promulgate de președintele României, fiindcă, nu-i așa, «nu sunt bani».

Guvernul PNL spune că nu sunt bani pentru alocațiile copiilor și pentru pensii, dar se pare că sunt bani suficienți pentru tunurile trase de liberali și clientela lor politică. Iar recentul raport al Curții de Conturi privind cheltuielile Guvernului în starea de urgență vorbește, printre altele, despre un prejudiciu de aproape 700 de milioane lei, despre peste 800 de cazuri de abateri, nereguli, erori și ilegalități, despre achiziția de măști de protecție la prețuri de 100 de ori mai mari și achiziții de combinezoane și alte materiale sanitare la prețuri de până la 10 ori mai mari. Pentru toate acestea s-au găsit bani!

De ce nu sunt bani? În luna ianuarie 2020 premierul Ludovic Orban declara că sunt prevăzute în buget sumele necesare pentru majorarea pensiilor. La rectificarea bugetară s-au menținut fondurile prevăzute pentru majorarea pensiilor.

Lideri ai PNL au acuzat sistematic PSD că «induce panica» și «vrea să sperie pensionarii», atunci când social-democrații au avertizat că Guvernul Orban nu va majora pensiile cu 40%. Acum se dovedește cine a avut dreptate și cine a mințit.

PSD consideră că pensionarii nu trebuie să suporte costul hoțiilor, tunurilor financiare, plăților clientelare care sleiesc bugetul statului și al evaziunii fiscale întreținute și încurajate de guvernul Orban, în cele 9 luni de când a venit la Putere.

PSD a anunțat deja că va sancționa prin Moțiune de cenzură Guvernul Orban pentru modul dezastruos și iresponsabil în care a condus țara. Moțiunea va fi depusă oficial astăzi, 17 august. Dacă aceasta va fi dezbătută și adoptată rapid – până la 1 septembrie – și Guvernul Orban o să cadă, legea pensiilor va rămâne în vigoare în actuala formă, iar pensiile se vor majora cu 40% de la 1 septembrie”.