SENATORUL ROTARU: DACĂ VIN LA VOT 15% DINTRE ALEGĂTORI, CE REPREZENTATIVITATE AU CEI ALEȘI?

Președintele PSD Brăila, senatorul Ion Rotaru, declară că la acest moment nu este deloc clar modul în care se vor desfășura lucrurile în ziua alegerilor locale, în contextul în care pandemia de coronavirus impune să se ia măsuri stricte de protecție atât pentru membrii secțiilor de votare, cât și pentru cetățeni.

Rotaru a declarat astăzi că măsurile sanitare și cele de distanțare socială vor face să dureze mai mult decât în mod obișnuit procedura de vot în cazul unui alegător și de aceea există riscul să se adune mai mulți oameni la o secție de votare, așteptând să-și exprime opțiunea: „În situații obișnuite și normale pot vota un număr de oameni. Dar pe 27 septembrie, în situația în care, de exemplu, plouă, unde vor sta acei oameni la rând? Timpul necesar pentru a derula întreg procesul de votare pentru o persoană va fi mult mai mare, comparativ cu perioada în care se votează în condiții normale.

Eu am avut o discuție cu domnul primar Marian Dragomir și-l întrebam câți vin de regulă în secțiile din municipiu; dacă ai 1000-1500 de oameni pe lista de vot și îți vin 50-60% trebuie să vezi cât înseamnă votul pentru o persoană, cu toate măsurile pe care trebuie să le iei, cu dezinfecția, să vezi dacă reușesc să voteze oamenii ăia. Și aici va fi, după părerea mea, o problemă pe care nici măcar ca estimare n-au făcut-o (guvernanții – n.r.). Adică hai, domnule, să vedem, în condițiile în care vin 30%, 40%, 50% dintre alegători, pot vota?

Putem să avem o situație în care să se ajungă până la invalidarea alegerilor. Adică eu îmi pun întrebarea: dacă vin la vot 15% din votanți sunt valabile alegerile? Eu pun întrebarea din punct de vedere al reprezentativității, că vorbim de democrație și de faptul că rezultatul votului poate fi viciat nu că a furat cineva, ci prin neprezentarea oamenilor și votul celor care au fost prezenți nu poate fi reprezentativ pentru ceilalți”.

Rotaru a mai spus că dincolo de semnele de întrebare privind  reprezentativitatea aleșilor, în cazul în care se vor prezenta puțini alegători la vot, mai apar și semne de întrebare legate de protejarea sănătății oamenilor în ziua alegerilor: „Dacă ei n-au reușit să facă normele astea privind deschiderea școlii și spun că le fac cu 2-3 zile înainte, la ce să ne așteptăm?”.