Senatorul Rotaru militează pentru pentru schimbarea legislației, astfel încât agricultorii să nu mai fie obligați să suporte din propriul buzunar cheltuielile pentru extinderea rețelei de energie electrică, dacă vor să-și irige culturile
Președintele PSD Brăila, senatorul Ion Rotaru (PSD), i-a cerut ministrului Agriculturii, Petre Daea, să aibă în vedere o posibilă schimbare a legislației, astfel încât atunci când există solicitări de la orice tip de consumatori pentru extinderea rețelei electrice, cheltuielile pentru acest gen de lucrări să se facă pe cheltuiala Electrica sau a firmei care operează în zona respectivă, și nu a consumatorului. Rotaru a discutat această chestiune cu ministrul aseară, când Daea s-a aflat în județul Brăila, într-o vizită de lucru.
Senatorul ne-a explicat că în prezent legislația prevede ca aceste cheltuieli să fie suportate de societatea de profil doar în cazul consumatorilor casnici, ceilalți consumatori fiind obligați să suporte ei sumele aferente. Acest lucru îi afectează major pe agricultorii care solicită extinderea rețelei electrice în zonele în care au terenuri pe care vor să le irige și unde nu există stații de pompare, fiindcă nu pot fi alimentate cu energie electrică.
Ion Rotaru a declarat pentru MD Press: „În legislație există o prevedere care vizează situațiile în care se dorește extinderea rețelei de energie electrică în zone unde nu există posibilitatea de alimentare cu energie electrică. Asta include și zonele în care nu sunt stații de irigat și este nevoie de așa ceva. Spre exemplu, au fost zone unde se iriga cu motopompe, unde există solicitări ale agricultorilor pentru extinderea rețelei electrice fie pentru a înființa o stație mai micuță, fie ca să-și poată alimenta instalațiile și motopompele de irigat.
Legea spune că dacă un consumator casnic dorește să-și tragă curent, cheltuielile sunt suportate de Electrica sau de societatea care gestionează acest domeniu în zonă, dar în cazul altor consumatori nu este valabilă aceeași regulă, cheltuielile le suportă solicitantul. În trecut legislația prevedea ca aceste cheltuieli să fie suportate de societatea respectivă indiferent de tipul de consumator, dar a fost modificată.
L-am rugat pe domnul ministru Daea ca în Comitetul interministerial pentru secetă să încerce să ridice această problemă și să vedem cum poate fi gestionată, pentru că sunt solicitări de la agricultori și având în vedere situația din prezent, cu seceta, dar și în perspectivă, e nevoie ca fermierii să poată să irige”.