Senatorul Rotaru: Prezenta la sedintele de plen ar trebui sa fie un criteriu de accedere pe lista, la alegerile viitoare

P1100494

Senatorul PSD de Braila Ion Rotaru nu considera neaparat necesara introducerea sistemului de inregistrare electronica a prezentei senatorilor la sedintele de plen, dupa ce acest lucru s-a intamplat deja, la Camera Deputatilor. Mai exact, de la inceputul acestei luni, deputatii nu mai semneaza “condica de prezenta” obisnuita, pe hartie, ci semneaza electronic lista de prezenta. Noul sistem ii afecteaza pe deputatii chiulangii, care, uneori, erau semnati in condica de prezenta de catre colegii lor, ca sa nu piarda bani din indemnizatia lunara. Mai nou, insa, deputatii introduc cartela proprie intr-un aparat conectat la un monitor, dupa care semneaza electronic pe un ecran, iar daca aparatul nu recunoaste semnatura, nu este inregistrata prezenta la sedinta.

Intrebat daca apreciaza ca ar fi o idee buna introducerea acestui sistem de inregistrare electronica a prezentei si in Senat, Ion Rotaru ne-a declarat: “Poate ca da, poate ca nu. Eu cred ca pana la urma, fiecare parlamentar, cand opteaza sa candideze, ar trebui sa-si respecte statutul, in ideea in care sa fie prezent la sedintele de plen, la sedintele de comisii, sa aiba implicare si participare. In contextul acesta, noi am luat la grupul PSD o  decizie – si sper sa fie validata, pentru ca se va face propunerea pentru Comitetul Executiv National -, si anume aceea ca unul dintre criteriile de accedere pe lista la alegerile urmatoare sa fie prezenta la vot si activitatea in Parlament. Ai avut o prezenta semnificativa – pentru ca nu poti sa fii acolo tot timpul, mai sunt plecari in delegatii, mai sunt probleme de sanatate, etc -, e in ordine. Ai avut si o activitate corespunzatoare, e in ordine. Nu? Atunci e de discutat si de analizat daca mai intrunesti conditiile sa reprezinti in continuare partidul si alegatorii, daca pe tine nu te prea intereseaza ce se intampla acolo”.

Intrebat in ce masura se poate lua in considerare prezenta “oficiala”, in conditiile in care la Senat si acum se poate semna pentru altul in condica de prezenta, Ion Rotaru ne-a spus: “La Senat, poate sa te semneze altcineva, asa cum poti si sa fii prezent cand se face apelul nominal, dupa care sa pleci; dar nu e suficient sa figurezi ca prezent in acest mod. Important este daca ai fost la vot – si votul este electronic, ai cartela proprie si votezi. Daca cineva risca sa voteze pentru cel de-alaturi, il vede camera de luat vederi de sus si are probleme. Deci importanta este prezenta la vot, ceea ce inseamna ca ai fost in sala, ai participat la discutii, ai luat sau nu cuvantul, dar ai votat. Ca asa, poti sa fii la inceput, cand se face prezenta nominal, sau se semneaza lista de prezenta, si apoi ai plecat – si n-am facut nimic! Controlul exista prin vot, pentru ca ai vot in fiecare zi la 10-20 de legi ordinare si daca n-ai votat la acestea, inseamna ca n-ai fost prezent, degeaba ai semnat pe lista de prezenta, sau te-a semnat cineva”.