Senatorul Rotaru: PSD propune salariu minim de 3.000 de lei și prime pentru agricultori, pentru oprirea exodului angajaților din domeniu care pleacă din țară

Președintele PSD Brăila, senatorul Ion Rotaru, declară că partidul său a propus în Coaliție majorarea salariului minim în agricultură la 3.000 de lei, după modelul salariului minim din construcții.

Rotaru precizează într-un comunicat dat publicității că în contextul actual al creșterii prețurilor la energie, combustibili, produse și servicii, PSD a decis să propună mărirea salariului minim în agricultură, pentru a veni în sprijinul lucrătorilor din domeniu: „Prin această măsură se urmărește rezolvarea a două probleme cu care se confruntă sectorul agricol în acest moment: protejarea tuturor salariaților față de creșterea prețurilor și oprirea exodului angajaților care pleacă din țară pentru a lucra în alte state din UE.

Propunerea prevede, pe lângă o mărire salarială, și o serie de facilități fiscale pentru toți angajații din domeniul agriculturii, similare cu cele de care beneficiază angajații din Construcții:

-salariul minim brut de 3.000 de lei față de 2.550 de lei, salariul minim brut general,

-scutirea de plată de la impozitul pe venit, de la 10% la 0%,

-scutirea de la plata contribuției pentru sănătate,

-reducerea contribuției pentru pensie (CAS) cu 3,75% (de la 25% la 21,5%),

-reducerea contribuției asiguratorii pentru muncă de la 2,75% la 0,27%.

Aceste măsuri ar urma să se aplice tuturor salariaților din firmele care au 80% din cifra de afaceri în domeniul agriculturii (conform codurilor CAEN asociate agriculturii). De facilități vor beneficia și angajatorii, deoarece pentru diferența de aproape 700 de lei dintre salariul minim actual și cel majorat nu vor mai trebui să plătească contribuții.

De asemenea, pentru stimularea producției românești de alimente, PSD propune acordarea unei prime pentru producătorii agricoli români care livrează produsele obținute  la fabricile de alimente din țară. Sprijinim astfel principiul «FABRICAT ÎN ROMÂNIA». Este vorba de o primă de 10% din valoarea produselor agricole procesate în țară. Această măsură contribuie la dezvoltarea industriei alimentare autohtone, la menținerea și crearea a noi locuri de muncă în domeniu, la stoparea cercului vicios în care România vinde ieftin produse agricole și importă la prețuri mari produse finite, uneori de calitate destul de slabă. Având în vedere că în ceea ce privește cerealele sau floarea soarelui, producem mult mai mult decât consumăm, prin sprijinirea agricultorilor pentru a procesa produsele în România, țara noastră se poate transforma din «grânarul Europei» într-unul dintre principalii furnizori de alimente pentru Europa”.