SEPTEMBRIE SI OCTOMBRIE, SECTIA DE STIINTE ALE NATURII A MUZEULUI BRAILEI „CAROL I” – EXPOZITIA TEMPORARA “FLUTURI EXOTICI”

In perioada septembrie – octombrie 2019, la Sectia de Stiinte ale Naturii a Muzeului Brailei „Carol I” poate fi vizitata expozitia temporara “Fluturi exotici”.
Sectia de Stiinte ale Naturii a Muzeului Brailei detine in patrimoniul sau colectii de botanica, zoologie si geologie care insumeaza un total de 25.873 de piese ce fie au fost colectate de catre specialistii institutiei in deplasarile prin tara, fie au fost achizitionate sau dobandite prin donatii de la persoane fizice.
“Colectia entomologica actuala a fost infiintata in anul 1979 si cuprinde un total de 5.292 de exemplare, dintre care lepidopterele insumeaza un total de 5.182 de exemplare, restul de 110 exemplare apartinand Ordinului Coleoptera.
Colectia noastra de lepidoptere este alcatuita, practic, din doua colectii: prima – si anume colectia Weber – insumeaza un numar de 1.550 exemplare si a fost achizitionata de Muzeul in anul 1979; a doua – colectia Szekely – a fost achizitionata in doua etape, in anii 2016-2017 si insumeaza un total de 3.632 de exemplare.
Importanta acestor colectii se datoreaza in primul rand bogatiei de specii colectate din toate colturile lumii, respectiv, Asia, Africa, America de Sud, America de Nord si Australia.
Pentru expozitia noastra am ales sa prezentam o parte dintre cei mai spectaculosi fluturi exotici diurni si nocturni aflati in colectia entomologica a Muzeului. Materialul entomologic expus este prezentat in 17 insectare, insumand un total de 150 specii de lepidoptere ce apartin familiilor Nymphalidae, Papilionidae, Sphingidae, Saturnidae, Pieridae, Erebidae, Riodinidae, Arctiidae.Aceste specii provin din diferite zone biogeografice ale globului, respectiv Asia (Indonezia, Malaezia, Papua Noua Guinee, India, Japonia, Taiwan, Thailanda, Filipine, Vietnam, China), Africa (Congo, Uganda, Madagascar, Kenya, Nigeria, Ghana, Sierra Leone, Togo, Guiana, Camerun), America de Sud (Brazilia, Bolivia, Paraguai, Ecuador, Peru) si America de Nord (S.U.A, Mexic).
Desi inferiori din punct de vedere numeric, in comparatie cu speciile indigene din cadrul colectiei noastre, fluturii exotici sunt, de fapt, cei care impresioneaza cel mai mult prin varietate, colorit, stralucire sau prin dimensiunile remarcabile ale unor specii.
Lumea fluturilor exotici este una fascinanta, ce uimeste prin bogatia de culori si forme. Este o lume mirifica, in care forma, culoarea si stralucirea nu numai ca atrag atentia asupra acestor firave fapturi ci, in acelasi timp, le ajuta sa supravietuiasca. Culorile ii ajuta in perpetuarea speciei prin atragerea partenerilor, ii camufleaza, amestecandu-se printre florile multicolore, atunci cand se hranesc, alunga pradatorii prin desenul aripilor care imita ochi de pradatori ori capete de serpi sau avertizeaza asupra toxicitatii lor”, precizeaza organizatorii.