Simionescu constata cu ingrijorare ca tot mai multi consilieri locali au interese la APT

P1070070

Primarul Brailei, Aurel Simionescu, descopera ca lucrurile devin din ce in ce mai complicate in Consiliul Local Municipal, cand este vorba despre a se vota hotarari ce vizeaza Administratia Pietelor si Targurilor. Marea problema este ca din ce in ce mai multi consilieri municipali au afaceri sau interese in firme care ii leaga direct sau indirect de APT si care fac ca acestia sa nu aiba dreptul sa voteze, cand este vorba despre hotararile amintite, fiindca sunt in situatie de incompatibilitate.

Pe de o parte, potrivit legii, hotararile votate de alesi locali aflate in situatie de incompatibilitate pot fi contestate oricand, efectul putand fi anularea lor, ceea ce ar crea probleme majore APT si Primariei, precum si consilierilor in cauza. Pe de alta parte, avand in vedere ca sunt atat de multi consilieri care au interese legate de APT, se poate ajunge sa nu  mai fie destui alesi ca sa se poata vota unele hotarari pentru care este nevoie de 2/3 din voturi, pentru aprobarea lor.

In aceasta  situatie, edilul-sef considera ca trebuie analizata legea cu flexibilitate si trebuie stabilit cand este caz real de incompatibilitate si cand nu: “Ar trebui sa analizam putin, pentru ca daca e sa mergem in formatul asta, cand discutam despre piata, nu vom mai avea niciodata 2/3, fiindca banuiesc unii ca nu stiu cine are o anumita incompatibilitate. Ceea ce eu am spus  este ca trebuie sa facem o deosebire intre momentul in care APT, de exemplu, scoate la licitatie un anumit tip de afacere – sa inchirieze chisocuri, sa aiba taxe si impozite mai mari sau mai mici – care se reflecta direct catre cineva care are in piata un chiosc, de exemplu, sau care ar vrea sa inchirieze, si ideea de patrimoniu al Consiliului Local dat in administrare APT, cum a fost cazul la ultima sedinta CLM si care, din punctul meu de vedere, nu are legatura cu incompatibilitatea, ca asa,  toti spunem incompatibili, ca traim in Braila si nu putem sa votam o hotarare… Deci una este incompatibilitatea legata de conflictul de interese intr-o anumita afacere, in care am un interes patrimonial, si alta este cand hotaram destinul unei suprafete de teren care este data Societatii Comerciale APT, care trebuie sa faca acolo o piata de gros pe care am hotarat-o impreuna. Discutiile despre incompatilibitate sunt legate de obiectul hotararii respective de Consiliu, care se voteaza la un moment dat”.