SIMIONESCU: CONTRACTUL CU BERD L-AM SEMNAT EU, DAR A FOST APROBAT DE TOATE CONSILIILE LOCALE DIN JUDET SI SUSTINUT DE TOTI PRIMARII
Fostul primar al municipiului, Aurel Simionescu, a dat astazi cateva detalii in legatura cu imprumutul luat de la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) pentru proiectul “Extinderea si reabilitarea infrastructurii de apa si canalizare in judetul Braila”, realizat de Compania de Utilitati Publice “Dunarea” si de conditiile in care a fost perfectat acest imprumut.
Simionescu a facut aceste precizari in contextul in care ieri, actualul edil sef, Marian Dragomir, a anuntat ca in luna mai se va majora pretul apei potabile livrate populatiei si ca el nu si-ar dori sa ia o asemenea masura, insa este obligat, fiindca este o conditie este impusa prin contractul de imprumut semnat cu BERD in urma cu cativa ani. Dragomir a fost intrebat de ziaristi cine era primar pe vremea cand s-a perfectat acest imprumut si a fost nevoit sa admita ca este vorba despre actualul sau consilier personal, Aurel Simionescu.
Fostul primar a precizat astazi ca intr-adevar, contractul respectiv impune majorari periodice ale pretului apei potabile, insa este vorba despre conditii standard pentru orice imprumut de acest tip nu doar la nivelul anului 2009, ci si in prezent. In plus, a spus Simionescu, finantarea pentru proiectul “Extinderea si reabilitarea infrastructurii de apa si canalizare in judetul Braila” presupunea obligatoriu si imprumutul respectiv de la BERD – cu conditiile amintite -, asadar autoritatile locale de la acea vreme nu au avut de ales. Mai mult, spune Aurel Simionescu, contractul nu a fost asumat doar de el, personal, ci de toti primarii din judet, care sunt parte a Asociatiei intercomunitare ADI Dunarea, ce deruleaza investitia respectiva: “Contractul nu este semnat de primarul Simonescu, este semnat de presedintele ADI Dunarea, Simionescu. Din 2009, compania CUP Dunarea nu mai este o companie a Municipalitatii, este o companie careia s-a delegat serviciul respectiv prin intermediul ADI Dunarea, in care suntem toti primarii si presedintele CJ. In calitatea noastra de primari, respectiv presedinte de CJ, am dus in Consiliile locale aceste discutii, s-au aprobat si a rezultat Adunarea Generala ADI si eu am semnat pentru eram presedinte ADI, dar in spate sunt 44 de semnaturi ale primarilor din toate localitatile”.
Fostul edil sef a explicat ca s-a aprobat implicit o strategie pe mai multi ani, care continea si tarifarea pretului la apa potabila: “Costul apei este legat de necesitatea durabilitatii investitiei. Deci UE, care ne-a acordat grantul respectiv, vrea si este obligata sa se asigure ca acea investitie este sustenabila, deci nu tragem apa astazi, facem Statia de epurare astazi si maine am inchis-o, ca nu avem bani sa sustinem activitatea respectiva. Acest lucru conduce la o justificare a modului in care noi vom sustine serviciul public de apa, canal, inclusiv Statia de epurare, cresterile respective de tarif, care sa asigure aceasta sustenabilitate a sistemului”.
Simionescu a mai precizat ca marea problema pe care o avem la Braila este aceea ca pierderile pe retea sunt de 40%, insa in conditiile in care restantele la plata apei consumate se ridica la circa 33 milioane lei noi, CUP Dunarea are mari probleme in a-si plati furnizorii si in a face investitiile care sa imbunatateasca vizibil calitatea serviciilor si sa reduca pierderile.
Toate explicatiile legate de aceasta tema le puteti asculta aici: