SIMIONESCU: CORECT ESTE SA PLATEASCA FIECARE IN FUNCTIE DE CANTITATEA DE GUNOI PE CARE O ARUNCA LA TOMBERON, PE CANTARITE

Fostul edil sef al Brailei, Aurel Simionescu – actual consilier personal al primarului Marian Dragomir – sustine ca discutia despre ce este corect in ceea ce priveste plata taxei de salubritate este una complicata. Simionescu spune ca dincolo de colectarea selectiva a gunoiului, care influenteaza substantial cuantumul taxei de salubritate, ar trebui luat in calcul si faptul ca nu toata lumea produce aceeasi cantitate de gunoi, deci poate ca unii ar spune ca nu e corect nici ca taxa de salubritate sa fi aceeasi pentru toata lumea.

Pe de alta parte, fostului edil sef nu i se pare corect ca unii sa declare ca nu produc deloc gunoi si sa refuze sa plateasca taxa de salubritate: <<Eu v-as spune ce mi se pare corect, dar s-ar putea sa sara lumea in sus. Mie mi se pare corect ca fiecare sa plateasca cantitatea de gunoi pe care o produce. Sunt oameni – si avem scrisori de la oameni – care spun “Eu nu produc gunoi, mie sa nu-mi luati taxa de gunoi. Eu am casa la tara si eu stau la bloc, tot ce inseamna hartie si alte minuni eu le selectez si le duc, treaba mea, le valorific, iar partea cealalta de gunoi eu o iau si o duc la tara si fac ingrasamant”. Trebuie sa vedem ca noi ducem cantitati diferite la gunoi”.

Pe de alta parte, Aurel Simionescu a comentat ca populatia se agita numai cand e vorba de taxe si impozite locale, cand are cui sa-i reproseze aceste majorari si poate veni in fata Primariei, sa protesteze, insa nu reactioneaza in acelasi fel cand se mareste pretul la energia electrica sau la gaz metan: “Noi suntem niste oameni care vedem lucrurile abia cand ni se pare ca avem catre cine sa ne indreptam. Cand se scumpeste gazul metan e liniste, cand se scumpeste energia electrica e liniste, cand se scumpeste benzina si asa mai departe… Cand ajungem la autoritatea locala si avem apa, etc, toata lumea expandeaza. De ce? Pentru ca aici se poate duce direct catre cineva pe care il poate considera vinovat, de la consilierul local, pana la primar sau presedinte CJ.

Este firesc ca daca eu consum 10 metri cubi de gaz metan, sa platesc 10 mc. Tot asa, daca eu stiu sa imi gospodaresc gunoiul si ma duc cu o punguta care are 2 kg, fata de altul care duce totul asa, la gramada, si are 20 kg – si atunci si constientizarea mea de a da deoparte ceea ce inseamna pet, ceea ce  inseamna hartie si ma duc doar cu punguta de 2 kg, s-ar rasfrange asupra mea direct, as vedea ca nu platesc 2 lei, ca vecinul, ci 50 de bani, sau platesc 3 lei>>.

Cum vede Aurel Simionescu ca ar putea sa se faca la modul practic cantarirea gunoiului aruncat de fiecare cetatean in parte la tomberon, vedeti aici: