Simionescu are dubii ca este posibila reducerea impozitului pe cladiri pentru PFA-urile de apartament

P1070348

Primarul Brailei, Aurel Simionescu (PSD),  a admis astazi ca este intemeiat semnalul de alarma tras ieri, in plenul CLM, de consilierul municipal Simona Draghincescu (PNL), cu privire la majorarea de 10-15 ori a impozitului pe cladiri pentru cei care au sediul firmei – fie ea si un simplu PFA – in propriile apartamente sau case. Simionescu a tinut sa precizeze ca aceasta majorare semnificativa a impozitelor respective este efectul noului Cod Fiscal, care prevede ca valoarea cladirilor respective sa fie stabilita de un evaluator si sa nu mai fie impozitate ca locuinte, ca pana acum. Pe de alta parte, primarul admite ca dincolo de majorarea valorii de impozitare impusa de noua legislatie fiscala, Consiliul Local Municipal putea sa mai atenueze  “socul”, fixand ca impozit un procent mai mic de 1,3% din valoarea cladirii, asa cum s-a aprobat in CLM: “Pentru cladirile in care isi desfasoara activitatea diversi agenti economici, care pana acum erau cu statut de locuinta rezidentiala – deci casa de locuit – si in care se intamplau activitati economice, se platea impozitul pe cladire ca pentru o locuinta, impozitul pentru locuinta fiind unul cu caracter social. Noul Cod Fiscal reglementeaza faptul ca din 2016,  aceste spatii care sunt cu caracter economic, comercial, se supun unei impozitari care inseamna o evaluare si un impozit pe cladire ce reprezinta un anumit procent din valoarea respectiva. Deci acesta este o reglementare la nivel  national.

Cat priveste municipiul Braila, pana acum, impozitul pe care-l plateau persoanele juridice care  desfasurau activitate comerciala era de 1,5% din valoarea cladirii respective. Procentul pe care l-am stabilit noi, in CLM, pentru 2016, pentru toti agentii economici – fiindca nu poti sa creezi discriminare – este de 1,3%. Este adevarat ca procentul respectiv putea sa fie stabilit in Consiliul Local Municipal ca fiind mai mic de 1,3 , dar trebuia sa fie mai mic pentru toata lumea, fiindca nu poti sa pui la unele firme impozit 0,5%, iar la altele 1,3%. Toata lumea, toate firmele, trebuie sa aiba acelasi procent”.

Edilul-sef admite ca noile reglementari prevazute in Codul Fiscal, combinate cu procentul votat in Consiliul Local Municipal, avantajeaza  societatile comerciale, care au de platit un impozit mai mic si dezavantajeaza major persoanele care lucreaza la un nivel mai modest, pe un PFA, si care isi au sediul  firmei respective in propriul apartament. Simionescu spune ca va verifica daca este posibil din punct de vedere legal ca CLM sa aprobe procente de impozitare diferite pentru firmele mai mici, precum PFA-urile cu sediul in apartamentele celor care desfasoara activitati comerciale. In caz ca acest lucru nu este posibil, insa, primarul a precizat ca nu este dispus sa reduca procentul de impozitare pentru toate firmele, pentru ca asta ar insemna incasari substantial mai mici la bugetul local: ”Va trebui sa vedem, sa discutam, daca putem sa avem o oarecare diferentiere. Dar repet, principiile pe care mi le da Codul Fiscal sunt de <<neutralitate>>, deci trebuie sa avem acelasi procent pentru toate firmele. Daca am reduce procentul la toata lumea, ar insemna ca marile intreprinderi ale noastre sa plateasca mai putin la buget si noi trebuie sa avem si niste taxe si impozite care sa asigure functionarea … Pe persoana fizica, PFA, suma poate sa para semnificativa, sa platesti in loc de 2 milioane lei vechi, 15 milioane, dar cand ne ducem per total si discutam de marii contribuabili, marile firme, o reducere cu 2 procente a impozitului ar duce la o reducere semnificativa a incasarilor la buget”.

Simionescu a mai precizat ca o decizie cu privire la aceasta chestiune va trebui sa fie luata pana la sfarsitul anului.