SIMIONESCU: E VINA CITITORILOR DE APOMETRE, DACA UNII SATENI NU AU PLATIT NICIODATA TAXA PE APA DE PLOAIE, DESI AR FI TREBUIT S-O PLATEASCA

Presedintele  executiv al PSD Braila, Aurel Simionescu, considera ca este vina cititorilor de contoare daca satenii din judet ale caror gospodarii sunt racordate la reteaua de canalizare nu au platit niciodata pana acum taxa pe apa de de ploaie.

In conditiile in care sefii administratiei locale ne-au repetat  luni la rand ca nu se poate renunta la plata taxei amintite in municipiu, pentru ca legea obliga CUP sa perceapa aceasta taxa, am vrut sa aflam cum se face ca acea lege este valabila numai in municipiul Braila, nu si in comunele din judet.

Simionescu a fost de parere ca e vina celor care merg pe teren, ca citeasca apometrele satenilor: “Aflam ca niste cititori de contoare, ar fi trebuit sa-si faca treaba in fiecare dintre localitatile respective.  Fiecare localitate are cate un cititor de apometre care se duce la ei”.

L-am atentionat pe Simionescu asupra faptului ca odata ce CUP incheie contracte cu niste clienti, acele persoane/institutii/firme intra in baza de date a companiei. Ca atare, teoretic, cineva din CUP ar fi trebuit sa se sesizeze ca sunt circa 500 de clienti racordati la reteaua de canalizare care nu au platit niciodata taxa pe apa de ploaie. Asta, in conditiile in care brailenii din municipiu sunt facturati pentru taxa pe apa de ploaie chiar daca nu mai locuiesc de luni de zile la domiciliu, fiind plecati in strainatate, spre exemplu.

Intrebat cum este posibil ca nimeni de la CUP sa nu se sesizeze ca exista clienti in comunele din judet care nu au platit niciodata pentru serviciile de acest tip prestate de companie, Simionescu ne-a raspuns: “Asa cum n-am trezit in anii anteriori – pe timpul in care am fost eu primar -, cu situatia in care am avut cetateni care la un apartament cu 2 camere au ajuns cu o datorie de 300 de milione de lei vechi la apa. Si am intrebat cati ani n-a platit persoana respectiva apa, de-a ajuns cu 300 de milioane lei”.

Pe de alta parte, Simionescu a atras atentia asupra faptului ca din cauza sumelor mari pe care le-ar avea de platit pentru serviciile de canalizare, satenii prefera sa nu se racordeze la reteaua CUP, iar acest lucru va avea efecte negative: “Un numar important de cetateni care traiesc in localitatile rurale sau chiar urbane de tipul Insuratei, Faurei, nu sunt racordati la canalizare sau nu vor sa se racordeze la canalizare, pentru ca asta inseamna costuri. Si suntem in situatia in care o serie intreaga de lucruri se vor vedea peste un an, peste doi, pentru ca apare acel coeficient de spalare a tevilor”.

Care sunt problemele la care se asteapta Simionescu, din cauza retincentei satenilor sa se racordeze la reteaua de canalizare, aici: