Simionescu: Inca nu se inteleg clar atributiile fiecaruia, cand e vorba despre scoli

P1080269

Primarul Brailei, Aurel Simionescu, este nemultumit ca faptul ca la nivelul conducerii Inspectoratului Scolar Judetean, dar si al Prefecturii, nu se inteleg foarte clar atributiile fiecaruia, in ceea ce priveste functionarea scolilor. Edilul-sef se refera la faptul ca se fac deseori confuzii, atunci se cer diverse chestiuni, sau se dau sarcini directorilor unitatilor de invatamant, cu privire la realizarea de reparatii, igienizari sau alte lucrari ce tin de cladirile in care functioneaza si de dotarea acestora.

Aurel Simionescu a atras atentia si ieri, atat prefectului Lucian Olteanu, cat si inspectorului scolar general, Catalin Canciu, ca Inspectoratul Scolar nu poate sa sarcini directorilor de scoli decat in ceea ce priveste strict procesul educational, fiindca in rest, pe ceea ce tine de imobilele in care functioneaza institutiile de invatamant trebuie discutat direct cu Primaria. Edilul-sef a precizat astazi, in cadrul unei conferinte de presa: “Noi trebuie sa avem o discutie pe atributiile pe care le avem fiecare dintre noi. ISJ poate sa spuna o serie intreaga de lucruri, poate sa le dea sarcina la directori, dar poate sa faca  asta numai pe ceea ce tine de procesul educational. Cand discutam despre conditiile materiale din scoala, trebuie sa tinem cont de posibilitatile financiare pe care le au aceste scoli – si aceste posibilitati financiare sunt legate de niste reguli, nu tine de ce vrea nici inspectorul scolar general, nici primarul, nici directorul Finantelor Publice. Aceste lucruri sunt legate de costul standard/ elev si ce lucrari incap in suma respectiva. Adica lucrari de reparatii, intretinere curenta, varuit, igienizare, etc, tin de costul standard/elev, nu pot veni bani din alta parte. Investitiile, cofinantarile pe programe europene vin din banii municipali, pe care ii alocam in conformitate cu regulile de executie bugetara pe care le avem.

Sunt in continuare o serie intreaga de scoli care nu isi pot sustine din costul standard/elev nici salariile, nici cheltuielile curente, pentru ca au un numar relativ mic de copii, un numar mai mare de clase; sunt si situatii speciale, cum este Liceul cu Program Sportiv, cum este Liceul de Arta, cum este Scoala Puskin cu specificul ei etnic, etc. Pentru ele trebuie sa ne sfatuim cu Inspectoratul Scolar, sa vedem: mergem  in continuare asa, le mentinem, gasim alte solutii, le marim numarul de clase in dauna altora, care au prea multe? Deci trebuie sa avem o astfel de colaborare,  pentru ca Consiliul Local Municipal aproba structura scolilor din municipiu, dar o facem cu consultarea ISJ. Deci lucrurile trebuie discutate impreuna, pentru ca altfel, degeaba o sa-i ceri directorului de scoala sa faca nu stiu ce minunatii acolo, in conditiile in care el, cand inmulteste numarul de elevi cu costul standard/elev, nu-i ies banii. Si asta e o lege pe care trebuie sa o respectam cu totii”.