SIMIONESCU: NU ESTE VINA AUTORITATILOR LOCALE CA NU S-A FACUT PANA ACUM COLECTARE SELECTIVA A GUNOIULUI IN BRAILA

Fostul edil sef al municipiului, Aurel Simionescu – actual consilier personal al primarului Marian Dragomir – sustine ca a compara Bucurestiul cu Braila “e o distanta oarecare” – lasand sa se inteleaga ca faptul ca daca primarul Bucurestiului, Gabriela Firea, a gasit o alta solutie pentru plata penalitatii pentru poluarea mediului, decat s-o puna in carca cetateanului, prin majoarea taxei de salubritate, nu inseamna ca si la Braila se poate face acelasi lucru.

Simionescu a facut acest comentariu in contextul in care a fost intrebat cum raspunde declaratiei facute de consilierul municipal Lucian Caprariu, care-l considera pe fostul edil sef principalul vinovat pentru faptul ca nu s-a trecut din timp la colectarea selectiva a gunoiului, fapt care a dus la aplicarea penalitatii respective si la majorarea substantiala a taxei de salubritate in municipiu.

Simionescu a explicat astazi ca ordonanta prin care se impunea plata unei penalizari, daca nu se reducea cantitatea de gunoi dusa la depozitele specializate, a fost data in aprilie, insa n-au fost emise din timp si normele metodologice.  Simionescu spune ca in mai-iunie, el a facut demersurile necesare pentru a cere sa se dea si normele respective, insa acest lucru s-a intamplat abia de Craciun, cand deja era tarziu.

Pe de alta parte, fostul primar sustine ca nu are nicio vina nici pentru faptul ca nu s-a construit la timp Statia de sortare a deseurilor de la Vadeni (la care nu e facuta nici macar fundatia): “Noi, judetul Braila, am facut demersuri pentru ca firma care a castigat proiectul era o firma in insolventa. Si am facut deemrsuri la nivel de Bucuresti si am spus: <<Mai, e in insolventa, n-o sa poata sa  faca statia!>>. <<Nu, n-aveti voie, mergeti inainte, ca firma o sa faca treaba!>> Discutii din 2015… Si am mers inainte. Si firma n-a facut. Ar fi trebuit sa avem azi Statie de sortare. Apropo de ce au facut autoritatile locale… N-a fost la nivelul municipiului discutia, a fost la nivelul judetului, judetul a gestionat aceasta situatie, dar asta nu inseamna ca nu suntem in cunostinta de cauza.

Deci daca lucrurile astea ar fi functionat asa cum trebuie, azi am fi avut si operator unic, si statie de sortare si discutia ar fi fost pe alti parametri”.