Simionescu: O sa verific daca impozitele pentru locuintele folosite ca sediu de firma cresc de 10 ori

2

Primarul Brailei, Aurel Simionescu (PSD), a declarat astazi ca va verifica daca, in urma reglementarilor aprobate de Consiliul Local Municipal, din 2016, persoanele care isi folosesc locuintele ca sediu de firma vor ajunge sa plateasca impozite de 10 ori mai mari, comparativ cu 2015.  Chestiunea i-a fost semnalata astazi de consilierul municipal Simona Draghincescu (PNL), ce a cerut in plenul CLM sa se ia din nou in discutie hotararea aprobata anterior, pe motiv ca atunci cand au votat, consilierii municipali au fost dezinformati si n-au stiut ca isi dau girul pentru asemenea majorari aberante de impozite.

Edilul-sef a comentat ca de fapt, CLM nu a marit procentul respectiv, dar majorarea sumelor pe care le vor avea de platit cetatenii  vine din schimbarea bazei de impozitare, adica a valorii locuintelor respective, conform noului Cod Fiscal: “O sa verificam, dar daca este vorba de procedura, aceasta nu este a municipiului”.

Simona Draghincescu a reprosat specialistilor in finante din Primarie ca nu au informat consilierii, la timpul respectiv, despre efectele noile reguli prevazute in Codul Fiscal, astfel incat alesii sa opteze pentru un procent de impozitare mai mic, fiindca exista aceasta posibilitate: “Nu este vorba de procedura, este vorba despre faptul ca procentul pe care noi, CLM, puteam sa-l aprobam, era intre 0,2 si 1,3%, iar noi am ales sa aprobam 1,3%”.

“Am inteles, o sa verificam. Dar ca procent, era 1,5% si noi am aprobat 1,3%. Daca intre timp, aceste spatii, care erau impozitate ca spatii de locuit, se impoziteaza altfel, in sensul evaluarii lor de catre un evaluator si impozitarii lor la valoarea evaluata, atunci aceasta procedura nu este a noastra, a CLM, este din Codul Fiscal. Dar verificam si discutam. La prima ocazie, ne intalnim si discutam procentul respectiv, nu e o problema”, a spus edilul-sef.

“Procedura nu este a municipiului, dar procentul aplicat la valoarea de evaluare este fixat de CLM! Aceasta procedura este noua, noi nu am fost atenti cand am votat in CLM, v-am intrebat si ati spus ca nu s-a schimbat nimic. Ei, la persoane juridice, de fapt, impozitul s-a majorat de 10-15 ori. Faceti un calcul si veti vedea ca asta este situatia!”, a concluzionat Draghincescu.