SIMIONESCU: PIERDERILE PE RETEAUA DE APA SUNT DE CIRCA 41%, PIERDERILE PRIN FURTURI DE APA SUNT DE CIRCA 2%

Presedintele executiv PSD Braila, Aurel Simionescu, fost primar al municipiului, admite ca furturile de apa care se inregistreaza la nivelul locuintelor reprezinta un procent foarte mic, comparativ cu pierderile pe reteaua de alimentare cu apa potabila, pana ca aceasta sa ajunga la intrarea in blocuri sau in curtile cetatenilor. Simionescu a estimat astazi ca daca pierderile pe retea ale CUP Dunarea sunt de circa 40-42%, furturile de apa reprezinta doar circa 1-2%.

Ca atare, este evident ca dincolo de preocuparea CUP de a reduce nivelul furturilor, prin montarea de apometre inteligente si eliminarea consumului la pausal, esentiala este reducerea pierderilor pe conductele vechi de peste 50 de ani: ”E greu sa ne pronuntam, ca furturile reprezinta un anumit procent, pentru ca nimeni n-a putut sa contorizeze toata povestea asta – si chiar in municipiu poate ca este mai putin, in judet este mai mult -, dar indiferent care este acest procent – probabil poate sa fie un 1%- 2% -, el ar diminua eforturile pe care le face CUP Dunarea si pretul la cetatean, pentru ca toate astea se <<rostogolesc>> in pretul la cetatean.

Povestea este ca acest 40%, 41%, 42% – cifrele sunt diferite – ne-am obisnuit cu ea asa, pentru ca este o medie nationala, pierderile pe retea sunt undeva la 37-40%, e o medie nationala. Nu inseamna neaparat ca sunt numai pierderile pe retea, ei (CUP Dunarea – n.r.) au si consumul tehnologic, au mai multe lucruri in acest 41% pierderi, care este mult. Discutia pe care am avut-o cu domnul primar a fost asa: daca am reduce cu 10% pierderile – ceea ce este foarte posibil -, atunci as putea sa diminuez costurile totale si as putea sa reduc chiar pretul apei, la modul general. Deci aici cred eu ca este foarte mult de lucrat.

De asemenea, pe formatul energetic mai trebuie lucrat, pentru ca de fapt, cantitatea de apa consumata a scazut sensibil in municipiul Braila de acum 10 ani si pana la acest moment si nu acelasi lucru s-a intamplat cu ceea ce inseamna pompe, motoare, etc. Pe  programul de dotari, pe investitii, se poate lucra si de asemenea, pe ceea ce am inceput de acum 7-8 ani si facem in continuare: conducte refacute, diminuarea pierderilor pe retele, alte dimensiuni ale conductelor, etc”.