Simionescu: Se lucreaza la o propunere de sprijinire a intreprinzatorilor privati locali

P1070201

Primarul Brailei, Aurel Simionescu, declara ca deja se lucreaza la o serie de propuneri pentru stimularea intreprinzatorilor mici si mijlocii, printr-o serie de facilitati locale, acordate la nivel de municipiu. Simionescu a explicat ca mai multi consilieri care sunt si oameni de afaceri se ocupa de elaborarea unor astfel de propuneri, iar cand totul va fi gata, documentul respectiv va fi prezentat comunitatii, pentru a fi dezbatut public, inainte de a fi aprobat de Consiliul Local Municipal. Simionescu a facut aceste precizari ca raspuns la solicitarea presedintelui CCIA Braila, Stefan Fusea, ca tinerii aflati la inceput de drum in afaceri sa beneficieze si de un sprijiin local.

“Nu numai ca exista aceasta disponibilitate, dar noi am facut si o schema din aceasta de minimis, pe care am aprobat-o in luna august si atunci s-a spus sa aprobam si o schema de minimis cu destinatia IMM-uri, pentru a sprijini si aceasta dimensiune mai mica de afaceri. Din cate stiu eu, se lucreaza la treaba aceasta de cate unii dintre domnii consilieri municipali care sunt si oameni de afaceri si sper eu ca intr-un timp cat mai scurt sa avem o prima forma a acestei propuneri, sa o punem pe site-ul Primariei, sa facem procedura, sa fie o dezbatere publica.

Sigur ca exista o astfel de preocupare, pentru ca trebuie sa-i sprijinim in demersul pe care il au, dar trebuie sa am si initiativa respectiva pe partea de afaceri, adica trebuie sa si vedem ca se intampla ceva, ca se dezvolta o afacere si ca cineva are nevoie de un anumit sprijin. Eu am mai spus: dincolo de acel tip de sprijin catre autoritatile publice, avem niste programe europene de sprijinire a IMM-urilor si din cate stiu eu, avem doar unul sau doi din Braila care le-au accesat, daca discutam de IMM-uri, pe cand in Constanta sunt nu stiu cati… Atata timp cat exista niste programe in care un intreprinzator pune 20-30%, maxim 50% si restul este grant, il primeste, eu cred ca principala preocupare ar trebui sa fie in zona asa, in a face proiecte, in a accesa bani europeni si a reusi sa-ti dezvolti o anumita afacere. Noi putem sa avem o forma din aceasta de taxe pentru concesiuni pentru terenuri, pentru cladiri, mai redusa, pentru cetatenii respectivi si mai putem  avem o forma prin care impozitele pe care le percepem noi, pe diverse categorii, pot fi de o anumita dimensiune, mai mica. Statul a finantat si finanteaza angajarea unor studenti, acum mai nou. Deci toate parghiile care exista acum trebuie vazute, trebuie cunoscute, trebuie valorificate si din cumularea lor poate rezulta un sprijin pentru agentii economici”.