Simionescu: Am simtit o neliniste, cand am aflat ca unii protestatari au vrut sa vina la locuinta mea

P1080273

Primarul Brailei, Aurel Simionescu, admite ca a fost nelinistit, in seara in care o parte a protestatarilor adunati in strada pentru a-si manifesta solidaritatea cu victimele tragediei de la clubul bucurestean “Colectiv”  s-au  desprins de grupul initial si au plecat catre casa sa, cu intentii agresive. Simionescu ne-a declarat ca a fost instiintat in acea seara ca mai multi tineri violenti si vocali  se indreptau catre locuinta sa si ca acestia s-au intors din drum (nu ca jandarmii si politistii i-au blocat si i-au intors din drum, asa cum s-a intamplat de fapt): “M-au anuntat ca au vrut unii sa vina la mine acasa si s-au intors, ceva de genul asta… Nu as spune ca m-am temut, dar sigur ca exista o stare de neliniste, asa… Eu am mai spus, daca e sa discutam, discutam la Primarie, nu discutam in alta parte si nu la ora 9 seara…”.

Primarul considera totusi ca nu este in regula ca anumite persoane sa profite de astfel de contexte mai inflacarate din punct de vedere social si sa indemne protestatarii la actiuni agresive. Chiar daca nu a dat nume, edilul-sef a facut aluzie la liberalul Cristian Techiu – care de cateva luni, in mod inexplicabil, se crede si se manifesta ca si candidat la alegerile pentru Primaria municipiului, fara ca partidul sau, PNL, sa-l fi desemnat sau sa-l bage in seama -, acuzat pe retelele de socializare ca s-ar afla in spatele unor astfel de actiuni mai agresive. Desi Techiu a negat categoric ca ar fi asmutit pe cineva la acte violente, Simionescu nu  pare sa-l creada pe cuvant: “Aici e o discutie si cu niste personaje care spun ca <<eu tocmai am vrut sa-i temperez  pe oamenii aia>>; e de vazut, pentru ca oamenii isi asuma ce fac. Precum stiti, toata lumea fotografiaza, toata lumea filmeaza in momente din acestea si dupa aceea, cand se intampla niste <<minuni>>, apar toate fotografiile, filmarile si unii spun <<nu, ca stiti ca de fapt, eu eram cu spatele, nu eram cu fata>>. Cine isi asuma astfel de responsabilitati are o problema, pentru ca lucrurile nu pot sa ramana intr-un format haotic”.

Primarul spune ca este dreptul oamenilor sa se manifeste liber si sa protesteze, insa acest lucru nu inseamna ca au dreptul sa loveasca masinile parcate, sa injure, sa scuipe, sau sa-si faca planuri de a ataca o persoana sau o locatie. Intrebat daca personal, crede ca huliganii opriti de fortele de ordine erau simpli cetateni nemutumiti, sau se afla altceva in spatele grupului agresiv, edilul-sef a spus: “Nu, erau niste persoane incalzite cu diverse lichide, pe de o parte, si pe de alta parte, niste persoane care nu stiu daca erau impinse de la spate, ca sa zic asa – nu fac acum scenarii -, dar care la un moment dat, <<furate de peisaj>>, au uitat de niste reguli de comportare cetateneasca. E vorba de modalitatile de exprimare, ca pana sa ajunga unde au ajuns, au trecut pe langa niste masini, au trecut pe langa alte lucruri. Eu nu vreau sa fac analiza lingvistica acum, dar una este a scanda si alta este a tipa, sau a scuipa, adica sunt lucruri diferite. Eu cred ca trebuie sa ne comportam civilizat. Avem niste revendicari, dar trebuie sa ne respectam”.