Simionescu: Transformarea Vadeniului si a Chiscaniului in sectoare ale Brailei este un concept fezabil

Primarul Brailei, Aurel Simionescu, considera ca merita analizat un posibil proiect de reorganizare administrativa in cadrul caruia comunele Chiscani si Vadeni sa devina sectoare ale municipiului Braila. Simionescu a explicat astazi ca legea permite o astfel de varianta, iar Braila, Vadeni si Chiscani ar functiona din punct de vedere administrativ asemeni sectoarelor capitalei: fiecare cu primarul si consiliul sau local.
“Legea 215 vorbeste despre posibilitatea ca in municipii sa se organizeze sectoare ale acestora. Noi am avut o discutie inclusiv cu Chiscaniul, ca ceea ce numim noi zona periurbana, adica arcul de cerc care pleaca de la Dunare pana la Dunare – pornind de la Vadeni, portul mineralier si incheindu-se la Noianu Chiscani – sa poata deveni un anumit tip de zona metropolitana, de extindere municipala, deci o formula din aceasta in care cele 3 localitati ar putea deveni sectoare ale municipiului – cu primar, cu tot ceea ce trebuie sa aiba fiecare, ca sa-si aiba administratia publica locala aproape de cetatean, dar si cu posibilitatea de a extinde intravilanul municipiului si a-si construi oamenii locuinte, si cu partea ca municipiul sa ajute comunele respective pentru infrastructura – ceea ce inseamna apa, canal, electricitate, gaze, sosele, precum si cu posibilitatea ca municipiul sa ajute pe cei de acolo cu locuri de munca, dezvoltare, industrie alimentara, etc. Deci discutam despre un concept. Exista aceasta posibilitate, dar asta inseamna organizarea unui referendum in fiecare localitate, ca sa hotarasca oamenii daca vor sa se uneasca”, explicat edilul sef.
Intrebat daca este de parere ca brailenii ar fi incantati de o asemenea idee, Simionescu a spus: “Nu stiu daca brailenii vor fi neaparat incantati, dar este o constructie fezabila. Noi trebuie sa intelegem ca multiplicarea numarului de localitati pe care o avem in momentul acesta in Romania nu serveste. Din ce mai aveam noi ca si calcule financiare, circa 2.700 de localitati, daca le-ai lasa numai cu ce colecteaza ele pe teritoriul lor, nu si-ar putea asigura functionarea – ca sa nu mai spunem de dezvoltare”.