Singurul laborator de radioterapie din aceasta parte a tarii s-a redeschis azi la Braila

P1110294

Astazi a fost inaugurat oficial noul Laborator de radioterapie prin ortovoltaj, unicul de acest tip din zona, care deserveste pacienti din 7 judete.  Laboratorul, care a functionat din anul 1980 in incinta Spitalului de Psihiatrie “Sf Pantelimon”, a fost inchis in vara anului trecut, in vederea mutarii sale in Corpul B al Spitalul Judetean Braila. Acum, la un an distanta, acesta a fost redeschis, dupa ce s-au adunat zeci de documente si aprobari, necesare atunci cand este vorba despre functionarea unor spatii in care se face tratamentul tumorii pe baza de radiatii.

Managerul Spitalului Judetean, Mihail Iugulescu, a dat declarat: “Laboratorul a  fost situat in curtea Spitalului Sf. Pantelimon, care in urma unor lucrari complexe, in cadrul unui proiect european, a avut nevoie de spatiul respectiv si a trebuit sa-l mutam in Pavilionul B al Spitalului Judetean. S-a inchis in august anul trecut si la sfarsitul lui august, anul acesta, am reusit sa-l repornim. A durat destul de mult sa obtinem autorizatiile pentru aparate, pentru relocarea lor, pentru detinere, pentru repunere in functiune, sa facem testarile, sa organizam aici toata radioprotectia, pentru ca sunt radiatii destul de puternice; dar totul s-a terminat cu bine, inclusiv omologarea lui in relatia cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate, pentru procedurile pacientilor oncologici.

A fost un proiect pe care l-am facut cu resursele spitalului. Am beneficiat de faptul ca aveam deja o locatie cu radioprotectie de la un aparat Roentgen de explorare, a trebuit doar sa tapetam din nou, sa cream niste paravane, pentru a preveni radiatiile. Deci am facut niste reamenajri si o reabilitare cu forte proprii.

Trebuie sa va spun ca din august, anul trecut si pana acum, cand am reusit sa repornim acest laborator de radioterapie, am primit sute de telefoane de la pacienti si de la medici oncologi din 6 judete din jurul Brailei. Acest laborator care face ortovoltaj este singurul din zona si deserveste cu succes  o populatie impresionanta. Este o metoda mai de la inceputurile radioterapiei, care nu rezolva foarte bine probleme de tintire si de acuratete mare, dar care are inca indicatiile ei si este folosita cu succes in aceste indicatii”.

Laboratorul este condus de dr. Elena Luciana Barlan (foto).