Site-ul fărămogul.ro a dat publicității câteva dintre sumele plătite la ediția din acest an a Festivalului Peștelui de la Brăila: Taraful Rutenilor & Carmen Chindriș – 74.000 de lei, chef Cătălin Scărlătescu – 30.000 de lei

68.000 de euro din fonduri europene cheltuite anual pentru Festivalul Peștelui de la Brăila, deci un total de 340.000 euro cheltuiți în total în cele 5 ediții din anii 2019-2023, bani proveniți 100% din fonduri structurale, prin Programul pentru Pescuit și Afaceri Maritime 2014 – 2020 – Măsura 2.1 – Revitalizarea și valorificarea identității locale. Scopul declarat al acestui festival era acela de „promovare a valorilor și tradițiilor locale”, însă în timp a devenit o platformă de campanie electorală pentru primarul Marian Dragomir și partidul său, PSD.

Dat fiind că de ceva timp, Primăria Brăila are o problemă când este întrebată cât a costat un festival sau altul și are nevoie de luni de zile ca să finalizeze calculele (exemplu: Zilele Brăilei, desfășurate la mijlocul lunii august, al căror cost încă nu a fost comunicat presei de Municipalitate, fiindcă încă se mai calculează), site-ul fărămogul.ro a căutat și a găsit pe SEAP sumele plătite unora dintre cei care au cântat sau au făcut show la ediția din acest an a Festivalului Peștelui, desfășurată în perioada 22-24 septembrie.

Spre exemplu, scrie fărămogul.ro, „onorariul pentru Taraful Rutenilor & Carmen Chindriș a fost de 74.000 de lei (14.952 de euro) pentru 50-60 de minute de concert, potrivit anunțului postat pe SEAP – link AICI și foto mai jos.

Mai departe, chef Cătălin Scărlătescu, jurat în emisiunea cu specific culinar «Șefi la cuțite», difuzată de Antena 1, a venit și el tot pe bani mulți la Brăila, primind suma de 30.000 de lei ca să facă ceva de mâncare pe faleză.

Așadar, chef Cătălin Scărlătescu nu a venit la Brăila pentru că ar fi topit după acest oraș, ci pentru că a fost remunerat cu suma de 30.000 de lei (6.037 de euro) ca să gătească timp de o oră pe faleză. Asta înseamnă că Scărlătescu a câștigat 500 lei/minut, la Festivalul Peștelui 2023 din Brăila – link AICI și foto mai jos.

Formația Azur, care a cântat duminică seara la Brăila, nu apare cu contractul pe SEAP, dar ne putem face o idee cu privire la onorariul pe care l-a primit. Și putem estima acest lucru dacă ținem cont că, în data de 24 august 2023, Azur a încasat suma de 37.000 de lei (7.500 de euro) pentru a cânta timp de 45 de minute la un eveniment organizat de Primăria Tg. Jiu – link AICI”.

În plus, fărămogul.ro amintește de faptul că Nelu Vlad și cei de la Azur de trupă au compus și o melodie numită „Podul lui Tudose”, care a fost lansată la ediția din acest an a Festivalului Peștelui.

„Festivalul Peștelui de la Brăila, pentru care UE a alocat 68.000 euro/an, timp de 5 ani, i-a fost de folos doar primarului Marian Dragomir, cel care a exploatat cât a putut din punct de vedere electoral acest eveniment. Timp de 5 ani, Festivalul Peștelui Brăila a însemnat doar o mașinărie de tocat bani europeni, de organizat șușanale cu chiuituri, terminate neapărat cu un foc de artificii, semn că administrația Brăilei sărbătorea faptul că a reușit să îi păcălească pe oficialii europeni”, mai spune site-ul amintit în articolul „Primăria Brăila a păcălit UE timp de 5 ani cu Festivalul Peștelui care trebuia să revitalizeze identitatea locală. Evenimentul finanțat din bani europeni s-a transformat însă într-o șușanea meni/tă să îl preaslăvească pe primarul PSD al Brăilei, Marian Dragomir”.