Spor pentru condiții vătămătoare sau periculoase pentru toți angajații Teatrului de Păpuși din Brăila, inclusiv paznicul și șoferul. Potrivit expertizei, toți sunt în pericol să ajungă la tulburări psihice
Majorări salariale și spor pentru condiții periculoase sau vătămătoare pentru angajații Teatrului de Păpuși Brăila, valabile începând din luna iunie. Asta au aprobat consilierii municipali în ședința de la finele lunii iunie.
Majorarea cu 10% a salariilor de bază pentru personalul contractual al teatrului se va realiza în două tranșe: 5% începând cu luna iunie și 5% în luna septembrie a acestui an.
În urma acestor majorări, salariile vor fi următoarele:
În aceeași sedință, consilierii municipali au aprobat acordarea pentru toți salariații Teatrului de Păpuși, cu excepția managerului, a unui spor de 15% din salariul de bază „pentru condiții deosebite de muncă, periculoase sau vătămătoare”.
Potrivit Legii 153/2017, personalul din instituțiile de cultură „poate beneficia de un spor de până la 15% din salariul de bază pentru condiții periculoase sau vătămătoare, dar nu mai mult de 1500 lei brut lunar, corespunzător timpului lucrat la locurile de muncă respective”.
Din documentele prezentate consilierilor rezultă că și până acum toți angajații Teatrului de Păpuși – cu excepția managerului – au beneficiat de acest spor, iar acum, verificările făcute arată că există în continuare condiții periculoase sau vătămătoare, încadrate în 5 factori de risc.
Potrivit buletinului de determinare anexat proiectului de hotărâre, atât angajații de la sediul administrativ, precum și cei care-și desfășoară activitatea la sala de spectacole lucrează în condiții periculoase sau vătămătoare. Asta îi include pe cei de la compartimentul Contabilitate, paznicul de la centrala termică, șoferul și casierul.
După cum se arată în buletinul de determinare amintit, pericolele la care sunt supuși angajații Teatrului de Păpuși sunt numeroase:
-suprasolicitare neuropsihică, care poate duce la oboseală sau tulburări psihice, hipertensiune arterială, afecțiuni digestive, tulburări endocrine (valabil pentru toate locurile din muncă, zic cei de la DSP);
-suprasolicitare vizuală, care poate genera oboseală vizuală, tulburări de refracție, sindrom asteno-vegetativ, dischinezii profesionale prin suprasolicitarea mușchilor oculomotori (valabil pentru toate locurile de muncă)
-expuneri la pulberi inhalabile peste limita admisă”.
(sursă foto 1 – Facebook Teatrul de Păpuși Brăila)