SPRIJIN FINANCIAR SUPLIMENTAR DIN PARTEA CJ BRAILA PENTRU PROIECTELE PRIMARIILOR DIN JUDET, LA PROPUNEREA LIBERALILOR
Sume mai mari alocate primariilor din judet pentru investitiile facute in baza contractelor de asociere cu CJ Braila si un nou gen de ajutor financiar acordat primariilor de catre CJ, in cazul in care acestea acceseaza proiecte cu fonduri europene pentru investitii de valoare mare – sunt doua dintre amendamentele facute de liberali, in cadrul celei mai recente sedinte CJ, la discutia privind finantarea proiectelor primariilor. Mai exact, este vorba despre aprobarea Regulamentului pentru finantarea asocierilor Consiliului Judetean Braila cu unele unitati administrativ-teritoriale (respectiv consilii locale), in vederea realizarii unor obiective de interes public, pentru anul 2019.
Consilierul judetean Alexandru Danaila a solicitat, in numele grupului de consilieri PNL, “cresterea sumei pe care CJ o va aloca pentru fiecare primarie, pentru proiectele care sunt generale, in afara de infrastructura pentru drumurile comunale. La drumurile comunale este un capitol separat. Deci noi propunem sa alocam cate 400.000 lei (suma anterioara era de 300.000 lei – n.r.) pentru fiecare asociere in anul asta, pentru fiecare dintre comunele din judet. Este si asa o suma mica, dar este important sa stie fiecare dintre ordonatorii principali de credite ca se pot baza pe banii astia de la CJ”.
De asemenea, Danaila a venit cu o propunere privind de o noua modalitate prin care CJ sa sustina primariile care reusesc sa acceseze finantari europene pentru proiecte mari. Mai concret, este vorba despre faptul ca atunci cand acceseaza aceste fonduri europene, primariile realizeaza investitia respectiva pe banii lor, dupa care sumele aferente le sunt decontate din fonduri europene. Problema este ca multe primarii (mai ales cele comunale) au bugete de austeritate si nu au banii necesari pentru a realiza astfel de investitii din fonduri proprii, pana sa le fie decontate de UE. Ca atare, Danaila a propus ca daca apar astfel de situatii, CJ sa poata aloca sumele necesare primariilor respective, urmand ca atunci cand le sunt decontate lucrarile din fonduri europene, primariile sa inapoieze banii CJ: “Anul acesta nu exista multe proiecte in derulare. Multe dintre primarii au bugetele afectate de ultimele modificari legislative si de modul in care a fost constituit bugetul national si nu reusesc si nu vor reusi sa-si construiasca un buget pentru fondurile europene. Si este important sa stie ca se pot baza pe CJ pentru obtinerea sumelor doar la nivel de rulaj, atunci cand vor avea proiecte mari. Si asa cum am discutat si am convenit, in momentul in care primariile din judet vor avea proiecte mai mari, cu sume mari pe care vor sa le acceseze si nu vor avea suficienta lichiditate, ele sa poata veni la CJ, iar CJ sa emita o hotarare prin care sa le puna la dispozitie sumele respective – pe care primariile le vor primi inapoi de la UE – pana la momentul la care banii se vor intoarce in contul primariilor si apoi primariile vor vira acesti bani inapoi catre CJ”.
In ceea ce-l priveste, presedintele CJ a declarat, referitor la aceasta ultima propunere: “In momentul in care primariile vor depune un proiect european, pentru a ajuta sa fie implementate acele proiecte depuse, vom lua fiecare caz in parte si vom ajuta cu sumele de bani, daca respectiva primarie nu are si atunci vom intra cu proiecte pentru fiecare unitate administrativ-teritoriala in parte”.
Cele doua propuneri au fost aprobate, in urma votului alesilor.