DANAILA: FIRMELE DE SALUBRITATE SUNT OBLIGATE PRIN CONTRACT SA COLECTEZE SELECTIV GUNOIUL. FRIZEAZA PENALUL FAPTUL CA PRIMARIA NU LE-A OBLIGAT SA RESPECTE ACEASTA OBLIGATIE

Presedintele PNL Braila, Alexandru Danaila, sustine ca “frizeaza penalul” faptul ca Primaria municipiului, prin Directia de Administrare si  Gospodarire Locala (DAGL), a tolerat timp de ani de zile ca operatorii de salubritate sa nu faca o colectare selectiva a deseurilor, desi ei si-au asumat prin contract o astfel de procedura de lucru. Danaila este de parere ca DAGL ar fi trebuit sa ia masuri, daca a constatat ca firmele respective incalca prevederile din contract, nu sa le lase sa adune in continuare gunoiul la gramada.

Liberalul considera ca dincolo de obligativitatea respectarii conditiilor contractuale si a Regulamentului in baza caruia se desfasoara activitatea de salubrizare pe raza municipiului, faptul ca Primaria si DAGL au tolerat aceasta situatie ani la rand a dus la majorarea taxei de salubritate pentru cetateni. Nu de alta, spune Danalila, dar daca se colectau selectiv deseurile, unele dintre acestea puteau fi valorificate si banii respectivi acopereau o parte din cheltuielile cu salubritatea, deci povara pusa pe umerii populatiei era mai mica.

Presedintele PNL este de parere ca nici Primaria, nici DAGL nu au catadicsit sa impuna operatorilor de profil sa respecte reglementarile in vigoare, fiindca a fost mai simplu sa majoreze taxa de salubritate pe care o platesc brailenii: “Aceste firme de salubritate functioneaza in baza unui Regulament, care nu a fost respectat. Frizeaza penalul faptul ca firmele respective nu sunt urmarite de primar, prin DAGL, sa respecte Regulamentul si caietul de sarcini.

Normal ca <<Tracon>> vrea mai multi bani pentru depozitarea gunoiului la groapa ecologica, dar daca am avea o cantitate de gunoi mai mica dusa la groapa, n-ar fi un cost mai mare si implicit, n-ar mai fi o taxa de salubritate mai mare! Dar noi producem din ce in ce mai mult gunoi…. Adica si estimarea primarului este una care nu tine cont de Regulament! Daca el pleaca de la premisa ca se va depozita mai mult gunoi – deci ca nu se va respecta Regulamentul, colectandu-se selectiv -, societatile respective de ce l-ar respecta?

Daca s-ar colecta selectiv, o cantitate din aceste deseuri poate fi valorificata, n-ar ajunge la groapa ecologica. Atunci operatorii ar incasa niste bani si nu ar fi nevoie de o suma atat de mare de la populatie. Dar ei le pun toate la un loc, le duc pe toate la groapa de gunoi si cu asta, basta! Asta in cazul in care nu mai baga si alte gunoaie, pe care le colecteaza fara sa elibereze chitanta pentru banii incasati de la oameni – ca se intampla si asta. E bataie de joc!”.

Amintim ca desi firmele de profil ar fi trebuit sa colecteze selectiv gunoiul  de ani de zile, conducerea Primariei nu doar ca nu le-a obligat sa faca asta, dar le mai si lauda ca si cum ar fi obtinut o mare realizare, atunci cand vreuna dintre acestea infiinteaza un (unic) punct de colectare selectiva.