Stenograme: Ce metode foloseau politistii de la Biroul Rutier Braila, ca sa ia spaga

Apar noi elemente in cazul politistilor de la Biroul Rutier Braila depistati de Directia Generala Anticoruptie ca luau spaga, pentru a-i scuti de amenda pe soferii care incalcau legislatia rutiera. Mai exact, este vorba despre cinci agenti de politie din cadrul Biroului Rutier Braila care au fost arestati ieri pentru 30 de zile si alti sase agenti care au “scapat” doar cu arest la domiciliu. Oricum, procurorii Sectiei de Urmarire Penala si Criminalistica (SUPC) din Parchetul General au facut contestatie, cerand ca toti cei 11 politistii sa ajunga dupa gratii.
Mai mult, in dosarul politistilor spagari, 18 agenti din cadrul Biroului Rutier Braila sunt pusi sub acuzare, din totalul de 21 de angajati – situatie in care activitatea acestui serviciu este aproape blocata.
Ziarul „Evenimentul zilei” a dat publicitatii noi elemente legate, printre altele, de modul in care au actionat cei 5 investigatori sub acoperire din cadrul Directiei Generale Anticoruptie, pentru a proba faptele de coruptie. Dupa cum s-a precizat inca de ieri, un rol important in operatiune l-a avut o tanara politista, care a primit identitate noua – „Andreea Lungu” -, fiind detasata in cadrul Biroului Rutier Braila, pentru a constata din interior care era circuitul banilor si cum se luau spagile. Alti patru ofiteri au primit si ei identitati noi si au jucat rolul unor soferi care incalcau regulile de circulatie, doar pentru a vedea daca politistii le vor cere spaga.
“Evenimentul Zilei” prezinta modul in care au actionat acestia, in teren, folosind un pseudonim pentru numele lor si rolurile pe care le-au jucat, pentru a demonstra mita: <<Acestia sunt: „Dumitru Radu” – un tigan care se ocupa de afaceri cu fier vechi de la combinatul din Galati, „Robert Valceanu”- un agricultor care se ocupa de transport, „Anca Enache” – o cosmeticiana care voia sa extinda o afacere in Braila si „Mona Stanciu”- casnica.
In timpul monitorizarii, procurorii SUPC au observat ca agentii de politie tineau adevarate lectii colegilor noi veniti, cum sa abordeze conducatorii auto opriti, astfel incat sa obtina de la acestia sume de bani cu titlu de mita. Politistul Florin Balacea explica: „De exemplu il citesti si tu pe baiat de treaba … se cunoaste dupa fata…Il faci sa auda, adica sa fie clar, «sanctiunea este de nouasute treizeci de lei», ma rog «noua milioane trei sute», da? Si cu asta trebuie penalizat …pleci …stai asa, stai cat mai lasi?”. Potrivit inregistrarii video, Balacea juca rolul politistului dur. „Pac, pac…incearca, stii…chestia ii ca parca …sa ii faci lui o favoare, adica nu ca si cum ai iesi tu in teren… «Lasa ma, vreau si eu sa fie bine … si ce sa fac? Ce sa fac sa fie bine?»”, arata Balacea, cum ar arata o discutie ipotetica cu un conducator auto oprit in trafic.
In timpul monitorizarii, procurorii SUPC au observat ca politistii se fereau de interceptari si discutau codificat.
Investigatorul sub acoperire „Dumitru Radu” a jucat de mai multe ori rolul unul tigan implicat in comertul cu fier vechi. „Sunt cu ferul, cu astea…”, spunea investigatorul. Prima intalnire cu politistii braileni, Marius Simion si Cristian Balan, a fost in februarie 2015, atunci cand a fost prins cu radarul: 102 km/ ora in localitate. Politistii trebuiau sa-i retina permisul pentru 90 de zile si sa-i dea o amenda de 2.000 de lei. In schimb, le-a dat pe loc o atentie de 1.500 de lei si a scapat. Banii au fost lasati in portbagajul masinii de politie. „Las-o dracului mai incet!”, l-a sfatuit Simion.
Pe 3 aprilie 2013, politistul Cristian Balan l-a prins din nou pe „Dumitru Radu” fara a purta centura de siguranta, vorbind la telefonul mobil si fara a avea luminile de intalnire pornite. „Inchide masina si vina si tu cu ceva la masina!”, i-a spus Balan. „Am pus un milion in asigurare…. Sa traiasca !”, i-a multumit „Dumitru Radu”.
Investigatoarea sub acoperire „Anca Enache” a jucat rolul managerului la un salon de cosmetica din Bucuresti. Ea a fost prinsa de un echipaj in timp ce circula fara centura si vorbind la telefon.
„Altceva nu aveti la dvs.? Niste creme pentru doamnele noastre? Ceva?”, a intrebat-o unul dintre politisti. „Creme n-am. Ca le-am lasat la fete acuma… Va las o carte de vizita daca e, si eu oricum o sa mai vin aicea regulat ca vreau sa deschid…”, a spus „Anca Enache”. In final, tanara a dat 50 de lei si a scapat fara contraventie.
„Am sapte mii de camere!”
Ofiterul sub acoperire „Dumitru Radu” i-a atras atentia agentului Daniel Hagiu, pe 31 ianuarie 2015, care il banuia ca avea aparatura de inregistrare pe el.
Radu: Pai eu stiu cat noroc sa dau!? Un whisky? Un ce? Stai… Dau si pentru colegul? Ia! Doua milioane! Saru-mana!
Hagiu: Ce, facem ca la piata?!
Radu: Hai, gata! Saru-mana!
Hagiu: Ia vino incoace! Ai vreun telefon? Ai ceva pe tine? Ce vrei sa…
Radu: N-am nimic, n-am niciun telefon!
Hagiu: Ia stai asa! [Potrivit imaginilor, agentul coboara din autospeciala de politie si il pipaie pe investigatorul sub acoperire]
Radu: Eee…
Hagiu: Cate… Cate camere ai pe tine?
Radu: Ce sa am?
Hagiu: Camere.
Radu: Sunt palat, mancati- as! Am sapte mii de camere! Hai, bre taticule…! Te-am pupat!
„Ai grija la telefoane”
Agentul Cristian Balan il invata pe ofiterul sub acoperire „Dumitru Radu”, pe data de 3 aprilie 2015, sa se fereasca de discutile telefonice.
Balan: Inchide… Inchide masina si vina si tu cu ceva la masina! Urca-te in masina ca sa nu te vada sefu’.
Radu: Care sef?
Balan: Asta…
Radu: Aha.
…
Balan: Sa nu mai vorbesti la telefoane! Ca astia, e nebunia lui Salam!
Radu: Le iau la rand, ma pis pe ele de telefoane. Le arunc in fiecare zi!
Balan: Si eu, daca as putea, le-as arunca! Sa-mi bag p..a! Stii cum! Mai bine cu porumbelul, ba!
„Ma stie baietii!”
Intr-un caz similar, „Dumitru Radu” a fost prins de radar de politistii Dragos Pascu si Alin Paraleu.
Paraleu: O suta treizeci si doi de kilometri la ora filmat cu aparatul radar. Daca stiai, aici e limita de optzeci. Asa-i pe dig, de la noi… Permisul il luam la Serviciul Rutier, trei luni, amenda o mie opt sute de lei.
Radu: Hai ba, tata, ti-am zis ca ma stie toti baietii si pe mine. Sefule, ma stie toti baietii… Ma stie…
Pascu: Cine?
Radu: Ma stie nea Fane Podaru, ma stie nea Mariusica Simion, ma stie nea…
…
Radu: Cat? Cat ai zis ca e?
Paraleu: Nu vrei sa-ti spun… Cat inseamna permisul pentru tine! [cei doi agenti de politie rad.
Radu numara trei bancnote de 100 de lei pe care i le-a dat lui Pascu]
Radu: Ia taticu. Trei bilete! Saru-mana!
Pascu: Bine. Noroc!
„Am o placere deosebita cand ii opresc pe astia, saracii, de alde Dacii”
Agentul de politie Florian Oprescu a fost inregistrat ambiental cand ii povestea unui coleg cum a primit 100 de lei de la un sofer pe care l-a prins ca circula cu viteza, 92 de km/ora in localitate.
Politist: Ohoho!
Oprescu: Ce sa-ti dea saracii astia, ma?
Politist: Hm?
Oprescu: Ce sa-ti dea saracii astia, ma? Ai lasa, macar ii dau o centura.
Politist: Pai da… da ce viteza a avut?
Oprescu: Optzeci si ceva.
[Din imagine se observa agentul de politie Florian Oprescu care coboara din autospeciala de politie si se indreapta spre partea din spate a acesteia, apoi revine in autospeciala]
Politist: O! Un milion ti-a dat? Credeam ca ti-a dat la centura ceva. Ii bag in spate?
[Din imagine se observa o bancnota de 100 lei]
Oprescu: Unde vrea inima ta!
Politist: Hm?
Oprescu: Unde vrea inima ta!
Politist: Zi tu unde-i bag, ca tu…
Oprescu: Baga-i, ma, in spate… in scaunele alea.
Politist: Ce zicea cand i-ai zis? Ce viteza i-ai zis?
Oprescu: 92.
Politist: Hm?
Oprescu: 92.
Politist: 92?
Oprescu: De astia cu miei.
Politist: Pai da’ zi tu, ma, ca daca eu nu am fost niciodata, eu de unde vrei sa stiu… de asta sunt… pana mea….
Oprescu: …hai, bre, sefule ca fac si eu o cinste!
Politist: A?
Oprescu: Ce ma enerveaza chestia asta cu bre? Mama! Mama!
…
Oprescu: Si am o placere deosebita cand ii opresc pe astia, saracii. De alde Dacii, care sunt vai de capul lor, au cinci sute de mii toti banii in portmoneu si vrea sa-ti dea si tie trei sute. Dute, ma, de aicea si… Sau la aia… nu le iau, niciodata nu le iau… Sau la aia care mai sunt cu copii in masina vin si-ti baga ei in asigurare cinci sute de mii, trei sute de mii, cat are amaratul…
Politist: Da , da!
Oprescu: Iti dai seama ca ala cu Dacia… si la masina, il chem pe copil, vino incoa’… scot banii, ii dau la copil … nu cumva sa auda ei… nu stiu daca ii ia sau nu-i ia, nu stau sa-i urmaresc, da ii dau banii la copil.
Politist: Si de la cine iei cu toata inima, nici nu te mai uiti.
Oprescu: Pai te uiti, vezi omu’ care e vai de capu’ lui, ii… I-am luat permisul lu’ unu… fara filmare… la trecerea de pietoni… un mos pensionar.
„Am spus cuvintele magice: o suta, o suta cincizeci, doua sute”
Investigatorul sub acoperire „Robert Valceanu” a jucat de mai multe ori rolul unui agricultor care se ocupa de transport. „Car si eu de toate!… Ce prind, castraveti, morcovi, morti… Am carat si morti. Mai mult sicrie decat morti, dar acum… Am carat”, era povestea pe care le-a zis-o politistilor.
El a fost prins de mai multe ori incalcand regulile de circulatie, dar de fiecare data a scapat dupa ce dadea mita.
Pe 3 aprilie 2015, pentru a scapa de o amenda de 870 de lei si 6 puncte de penalizare, el le-a dat agentilor Dragos Pascu si Alin Paraleu suma de 200 de lei, bagata in asigurarea auto. „Nu, ca-s baiat finut… Umblu, alerg toata tara, de dimineata pana seara. Haideti ca ma duc pana in duba si va aduc asigurarea”, spunea investigatorul. „Am pus doua sute de lei”, adauga acesta. Drept multumire, Paraleu l-a avertizat ca pe drumul european spre Calarasi va intalni o autospeciala de politie dotata cu aparat radar.
In cazul agentului Fanel Podaru, Valceanu a numarat banii pana cand politistul i-a facut semnul de a se opri: „Am spus cuvintele magice. O suta, o suta cincizeci, doua sute cincizeci”. El fusese oprit pentru lipsa centurii si viteza, si risca o amenda de 870 de lei.>>