Subprefectul Boboc acuză irosirea banului public la Ianca: „Avem următoarea situație absurdă: școala cumpără lemne de foc la prețul de aproximativ 600 lei mc, iar Primăria Ianca vinde lemne de foc cu 240 lei mc”

Subprefectul Brăilei, Adin Boboc (PNL) este nemulțumit de faptul că orașul Ianca – în care el domiciliază – nu a depus niciun proiect pe programul Anghel Saligny, pentru a obține finanțare.

„Chiar nu mai este nimic de făcut în Ianca, domnule Chiriță?”, îl întreabă Boboc pe primarul localității Ianca, Fănel George Chiriță, într-un comunicat dat publicității.

Liberalul comentează că în timp ce alte localitățile din județ se laudă cu finanțările primite pe Anghel Saligny, orașul Ianca, a doua localitate ca număr de locuitori, după municipiul Brăila, „se laudă cu lipsa de interes și cu risipa banului public”: „Primarul Fănel Chiriță nu s-a deranjat să depună nici măcar un proiect pe Anghel Saligny, considerând că în Ianca sunt rezolvate toate problemele!

Domnule Chiriță, chiar nu mai este nimic de făcut în Ianca? Chiar suntem atât de bogați, încât să ne permitem să refuzăm niște bani oferiți prin Programul Anghel Saligny?

Realitatea arată, totuși, că în Ianca nu avem gaze, nu avem lemne de foc, nu avem grădinițe autorizate, nu avem parc, nu avem dispensar modern, că ne zbatem în sărăcie și dezinteres din partea administrației locale”.

În documentul amintit Boboc dă un exemplu de „risipă a banilor publici și de lipsă de interes pentru prioritizarea nevoilor comunității”, referindu-se la modul în care se face aprovizionarea școlilor cu lemne pe foc, în această perioadă: „Unitățile școlare din orașul Ianca și din localitățile Plopu, Oprișenești, Perișoru și Târlele Filiului au demarat procedurile de achiziție de lemne de foc pentru încălzirea de peste iarnă. În total, ar fi vorba despre aproximativ 60 mc de lemne de foc, pe care unitățile școlare sunt nevoite să le cumpere la prețul pieței de aproximativ 600 lei mc. Spun «sunt nevoite», pentru că, dacă primarul Chiriță ar fi fost preocupat de cheltuirea eficientă a banului public, lemnele ar fi putut fi cumpărate cel puțin la jumătate de preț.

Primăria Ianca deține 120 ha pădure, de unde, anual, vinde lemne de foc. Prețul de vânzare pentru categoria «lemn de foc fasonat», aprobat în ședința Consiliului Local din 31 martie 2022, este de 240 lei mc. Practic, avem următoarea situație absurdă: școala cumpără lemne de foc la prețul de aproximativ 600 lei mc, iar Primăria Ianca vinde lemne de foc cu 240 lei mc! În loc să vândă cu prioritate școlilor cei 60 mc de lemne de foc la jumătate din prețul pieței, așa cum ar fi fost normal, Primăria Ianca tratează cu dezinteres acest subiect și lasă unitățile școlare să se descurce fiecare pe cont propriu.

Primarul Chiriță consideră că are foarte mulți bani la buget și nu îl interesează să facă economie, ci preferă să îi arunce în foc, mai exact pe lemne de foc! Un calcul simplu arată că în loc să fie cheltuiți 40 mii lei din bugetul școlii, bani care provin tot din bugetul orașului Ianca, s-ar cheltui 15 mii lei, maximum 20 mii lei, cu tot cu transport. Ca să nu mai spun că Primăria are utilaje și poate asigura transportul lemnelor, iar angajații Direcției Serviciilor Publice pot ajuta la încărcarea/descărcarea lor.

Practic, s-ar economisi jumătate din sumă, iar restul banilor ar putea fi folosiți pentru dotări și cheltuieli de igienizare necesare începerii noului an școlar. Și așa unele unități școlare sunt cu vistieria goală la acest moment și au nevoie de suplimentarea bugetelor.

Dacă facem socoteala, în atâția ani, cu banii risipiți în acest mod, ar fi putut fi racordate la rețeaua de gaz toate unitățile de învățământ.

Primarul Chiriță nu are nicio justificare pentru faptul că astăzi, la 18 ani de când este în funcție, orașul Ianca tinde să devină doar un sat cu blocuri!

Toată lumea știe că în Oprișenești există de zeci de ani schelă de extracție, iar conducta de gaz trece prin spatele curților oamenilor. Eu aș fi tras gaz cu prioritate la unitățile școlare din localitățile mai mari, Plopu, Oprișenești și Perișoru, la biserici, grădinițe, cămine culturale și la alte puncte de interes local, după care oamenii s-ar fi putut lega la rețea și, astfel, ajutam comunitatea. Dar preocuparea primarului Chiriță nu este aceea de a ajuta oamenii, ci de a promova alte interese și alt tip de energie, timp în care Ianca stă în frig și sărăcie!

Domnule Chiriță, când aveți de gând să lucrați în interesul locuitorilor orașului Ianca, să folosiți în mod eficient banii de la bugetul local și să tratați cu prioritate nevoile comunității?”.