Subprefectul Boboc: „Ionel Epureanu a mințit că amenajarea depozitului ecologic de deșeuri la Ianca va duce la scăderea cu 30% a prețului la gunoi. Acum «depozitul ecologic» este o mizerie cu un miros îngrozitor și șobolani, iar la Ianca este cea mai mare taxă pe gunoi din tot județul”

Subprefectul Brăilei, Adin Boboc (PNL), declară că locuitorii orașului Ianca au fost mințiți cu privire la beneficiile construirii depozitului ecologic de gunoi din apropierea localității, iar acum, după doar câteva luni de funcționare a operatorului unic de salubritate, ei au descoperit că acel „depozit ecologic” înseamnă de fapt „formarea a trei dealuri imense de gunoaie, cu o înălțime de 8 metri”, între Ianca și Șuțești.

Boboc mai afirmă într-un comunicat de presă că în anul 2009, când s-a discutat în ședința Consiliului Local despre această investiție, Ionel Epureanu (PSD), actual vicepreședinte CJ Brăila, care pe atunci era viceprimarul orașului Ianca, a declarat că dacă va fi aprobată investiția amintită vor exista mai multe beneficii pentru Ianca, printre care și acela că va scădea tariful pentru serviciile de salubritate.

Liberalul spune că acum, după ce a fost realizată investiția, se dovedește că „depozitul ecologic” este de fapt o „mizerie”, cu „un miros îngrozitor, mii de păsări dăunătoare agriculturii, șobolani și bomboana de pe colivă – cea mai mare taxă pe gunoi din tot județul”: „Am observat că pe Epureanu Ionel, actual vicepreședinte al Consiliului Județean, l-a luat grija de Ianca și își arată pe rețelele de socializare compasiunea față de localnici, în calitate de «cetățean al orașului Ianca», dar a uitat că, în 2009, pe vremea când era viceprimar PSD, a susținut transformarea orașului Ianca în groapa de gunoi a județului Brăila.

Dacă a uitat acel moment de glorie, i-l reamintesc eu: în ședința Consiliului Local Ianca din 29.10.2009, Ionel Epureanu, în calitate de viceprimar, a avut o intervenție decisivă pentru votarea proiectului care viza înființarea la Ianca, pe o suprafață de aproape 8 hectare, a unui depozit de gunoi pe care urma să fie cărată, timp de 10 ani, toată mizeria din județul Brăila (SMID).

Ionel Epureanu a declarat-mințit, în plină ședință de CL la vremea respectivă, că aprobarea proiectului privind trecerea în administrarea Consiliului Județean Brăila a terenului în suprafață de 77.500 mp, pe care se va amenaja depozitul ecologic, va fi în beneficiul locuitorilor din Ianca, prin faptul că prețul la gunoi va scădea cu 30%.

«La ora actuală o treime din tariful de operare o reprezintă transportul și odată cu realizarea acestui depozit ecologic, va scădea și tariful, concomitent cu crearea unei surse noi de venit la bugetul local» – este declarația viceprimarului Epureanu, conform procesului-verbal al ședinței CL din 29.10.2009.

Realitatea a demonstrat că Ionel Epureanu a mințit public și că totul a fost o demagogie ieftină, deoarece în Ianca prețul la gunoi nu doar că nu a scăzut, ci a devenit, în bătaie de joc, cel mai mare din județul Brăila! Minciunile fostului viceprimar Epureanu au fost susținute de primarul zero Fănel Chiriță și de consilierii locali ai PSD la acea vreme, unii dintre ei pe funcție și astăzi – Dragomir Liviu și Lupu Florea, precum și de traseiștii politici preocupați doar de interesul lor personal Stănculescu Radian și actualul viceprimar Mircescu Mircea.

Pentru minciunile spuse în acea ședință de Consiliu Local și nu numai, Ionel Epureanu a primit la schimb funcția de vicepreședinte al Consiliului Județean Brăila. Practic, viceprimarul Epureanu a vândut viitorul orașului Ianca, pentru a-și asigura propriul viitor! În vreme ce, în alte localități din județ, aleșii locali au ținut cu interesele comunității, Ionel Epureanu, Fănel Chiriță și consilierii PSD și-au văzut doar interesele personale.

Acesta este marele proiect de «investiții» cu care se poate lăuda Ionel Epureanu în Ianca. După ce a îngropat Ianca în gunoi, a plecat liniștit vicepreședinte la CJ Brăila, de unde, în cei 7 ani de când este ordonator principal de credite, nu a ajutat cu nimic comunitatea din care a plecat. Minciuna lăsată în urmă de Epureanu are însă urmări grave, cele 8 hectare de teren, pe care este amplasată groapa de gunoi, urmând să fie blocate pentru următorii 30-40 de ani, conform celor spuse de specialiștii CJ. Potrivit proiectului, depozitul ecologic înseamnă practic formarea a trei dealuri imense de gunoaie, cu o înălțime de 8 metri, între Ianca și Șuțești.

În 2009, administrația PSD a rupt cele 8 hectare din suprafața UAT Ianca și le-a trecut în ADMINISTRAREA CJ Brăila, fără consultarea publică a localnicilor în legătură cu această «investiție», motivând că nu a fost nimeni interesat de acest subiect. Aleșii PSD au încercat și anul acesta să treacă peste consultarea publică a locuitorilor din Ianca și să vină, în ședința CL din 27.07.2023, cu un proiect de hotărâre care vizează trecerea terenului respectiv, precum și a drumului de acces, în PROPRIETATEA CJ Brăila, pentru a fi siguri că groapa de gunoi rămâne pe veci la Ianca.

Proiectul nu a trecut, datorită votului negativ dat de consilierii PNL, singurii care țin cu interesul locuitorilor din Ianca și care nu au acceptat ca, după doar 5 luni de activitate a operatorului unic, să vii și să spui că groapa are tehnologie veche și că trebuie îmbunătățită. Pentru adoptarea unui astfel de proiect ar fi fost nevoie de votul a două treimi din numărul consilierilor.

Domnilor aleși locali ai PSD, de ce nu aveți curajul să organizați o dezbatere publică, dacă tot aveți de gând să cedați veșnic către CJ Brăila terenul pe care se află groapa de gunoi, în care să le explicați oamenilor beneficiile acestei «investiții», care în prezent le aduce doar deservicii: mizerie, miros îngrozitor, mii de păsări dăunătoare agriculturii, șobolani și bomboana de pe colivă – cea mai mare taxă pe gunoi din tot județul!

Având puterea exemplului de la vârful partidului, nu ar mira pe nimeni dacă aleșii PSD i-ar propune pe primarul Fănel Chiriță, viceprimarul Mircea Mircescu și pe fostul viceprimar Ionel Epureanu Cetățeni de onoare ai orașului, pentru meritul de a transforma Ianca în groapa de gunoi a județului Brăila.

În același timp, așa cum aleșii PSD ne-au obișnuit să își pună numele pe realizările pe care le lasă în urmă, nu ne-ar mira dacă drumul până la groapa de gunoi ar purta numele «Aleea Gunoiului Mircescu Mircea», iar cele două gropi, cea de gunoi și cea de compost, ar fi botezate după numele celor doi susținători ai «investiției», Chiriță Fănel și Epureanu Ionel. Cu astfel de distincții, lumea nu ar uita numele celor trei aleși locali PSD care au pus Ianca pe harta gunoiului din județul Brăila!”.