Subprefectul Boboc: „Nu puține au fost cazurile când oamenii mușcați de câini au cerut cu disperare ajutor la Primărie, iar răspunsurile primite au fost jalnice”

Subprefectul Brăilei, Adin Boboc (PNL), este nemulțumit de modul în care tratează Primăria Ianca problema câinilor vagabonzi.

Boboc afirmă într-un comunicat dat publicității că acești câini fără stăpân „țin permanent orașul Ianca în teamă și nesiguranță”, dovadă că problema respectivă „nu reprezintă o prioritate pentru primarul Fănel Chiriță (PSD)”: „Nepăsător la strigătul de ajutor (în mediul online și în scris la Primărie) al oamenilor care trăiesc zilnic cu teroarea că pot fi mușcați de câinii care au luat în stăpânire orașul, primarul găsește tot felul de scuze, amânări și lamentări, în loc să vină cu soluții concrete.

De ani de zile scuza primarului pentru faptul că străzile sunt pline de câini este aceea că adăpostul pentru găzduirea acestora, aflat în administrarea Direcției Serviciilor Publice, este prea mic pentru numărul mare de patrupede fără stăpân, așa că preferă să le lase abandonate pe străzi.

Tot de ani de zile Chiriță caută declarativ un teren pentru extinderea acestui adăpost și se plânge public că nu îl găsește, dar teren pentru groapa de gunoi a întregului județ a găsit la Ianca.

Ultima ședință de Consiliul Local, cea din 31 ianuarie 2023, demonstrează, dacă mai era nevoie, că Fănel Chiriță nu a fost interesat niciodată cu adevărat de rezolvarea acestei probleme care afectează întreg orașul Ianca, precum și satele componente. Deși consilierii PNL Ianca au propus mărirea sumelor alocate serviciului de gestionare a câinilor fără stăpân, primarul a blocat această inițiativă, recunoscând public că nu banii sunt o problemă aici, ci… terenul!

Pentru ce afaceri private țineți terenurile publice din orașul Ianca, domnule primar Fănel Chiriță? Ce prieteni, investitori, dezvoltatori de… parcuri fotovoltaNice, vorba domnului viceprimar, au prioritate în fața locuitorilor orașului Ianca?

În vreme ce primarul spune public că serviciul de gestionare a câinilor fără stăpân dispune de suficienți bani pentru a funcționa, ba chiar există rezerve, acțiunea de capturarea a câinilor de pe străzi se face într-o batjocură maximă și fără efieciență.

Bietele animale, care nu au nicio vină că administrația este incapabilă să găsească o soluție, sunt adunate de pe străzi cu căruța trasă de măgar și transportate în pubele, după cum sesizează Protecția Animalelor Brăila pe contul de Facebook (foto).

Nu puține au fost cazurile când oamenii au fost mușcați de câini și au cerut cu disperare ajutor la Primărie, iar răspunsurile primite au fost jalnice. Uitați aici hal de răspuns: «În referire la sesizarea dvs. adresată Primăriei oraș Ianca, prin care sesizați că ați fost mușcat de un câine comunitar în timp ce vă deplasați pe strada Parcului din orașul Ianca și doriți strângerea acestora de pe domeniul public, vă aducem la cunoștință următoarele: am luat legătura cu doamna director Dumitrache Anca din cadrul DSP Ianca căruia i s-a adus la cunoștință aspectele sesizate, iar dânsa ne-a comunicat că centrul este ocupat și nu poate momentan a ridica din câinii comunitari» – semnează primar Fănel George Chiriță.

Răspunsul datează din octombrie 2020, iar astăzi, în februarie 2023, ne aflăm în aceeași situație Nu există nici măcar promisiunea că se va face ceva!

Este foarte greu să înțelegi chinul prin care trec zilnic oamenii care se feresc de câini în încercarea de a merge la serviciu, la școală, la cumpărături, atâta vreme cât tu te deplasezi doar cu mașinile Primăriei, pe care refuzi să montezi GPS-uri, tocmai pentru a le putea folosi după bunul plac.

Domnule Chiriță, locuitorii din Ianca plătesc taxe și impozite pentru a trăi în siguranță în orașul lor și se adresează Primăriei pentru a găsi rezolvare la problemele ce țin de administrație, nu pentru a primi răspunsuri în bătaie de joc! Cât trebuie să mai suporte locuitorii orașului Ianca neputința unei administrații incapabile să lucreze în interesul oamenilor?”.