Subprefectul Boboc (PNL) îl acuză pe primarul de Ianca, Fănel Chiriță (PSD), că ține oamenii în sărăcie și în ultimii doi ani a amânat investiții de 71 miliarde de lei vechi, ca să le facă în anul electoral 2024

Subprefectul Brăilei, Adin Boboc (PNL), acuză faptul că piața din Ianca „a devenit o ruină și un adevărat focar de infecție”, iar Primăria amână realizarea unor investiții care să schimbe în bine situația.

Într-un comunicat dat publicității, Boboc afirmă că Piața Ianca, ce „era un târg înfloritor în perioada interbelică”, s-a transformat „într-o ruină și un adevărat focar de infecție, prin lipsa apei curente și a unor minime condiții civilizate de comerț. Imaginea pieței este una dezolantă, cu tarabe ruginite și găurite, cu bazine mizerabile și degradate, care ar fi trebuit să fie folosite pentru spălarea legumelor și fructelor, în caz că ar fi existat apă, fără cântare de închiriat și de control, cu multă mizerie și mult dezinteres din partea primarului PSD Fănel Chiriță, care a băgat în faliment întreg orașul Ianca în cei 18 ani de când este în funcție. Ianca are în prezent o piață de nota 4 cu indulgență, lăsată intenționat în paragină, într-un total dispreț față de vânzători și de cumpărători”.

Subprefectul amintește că în 1970 Ianca era cea mai mare comună a județului și dispunea de unități economice puternice și „o piață foarte bine organizată la acea vreme, dotată cu gherete pentru măcelărie, lactate, legume, zarzavaturi, un târg săptămânal de vite și de mărfuri, amplasat pe 4 hectare din izlazul comunal”, însă mai nou „de toate s-a ales praful”.

În opinia lui Adin Boboc, vinovat pentru faptul că „totul în Ianca este apăsător și dezolant” este primarul PSD Fănel Chiriță, care „ține oamenii în sărăcie, prin mutarea banilor de investiții de la un an la altul, până vine perioada alegerilor. Numai în ultimii doi ani de mandat, printr-o astfel de «tactică de economie», au stat nefolosite 71 miliarde de lei vechi (2.810.000 lei în 2020 și 7.137.000 lei în 2021).

Este Ianca un oraș care își permite să facă economii de 71 miliarde de lei? Câte lucruri nu s-ar fi putut face cu acești bani economisiți pentru campania electorală din 2024?

Domnule Fănel Chiriță, locuitorii orașului Ianca nu trăiesc doar în anii electorali, ei au nevoie de investiții și în restul anilor! Ei contribuie anual la buget, nu doar o dată la patru ani, așa cum se fac investițiile!

Celebrul târg de animale, de care aminteam mai sus, a rămas doar o amintire, singurul loc în care micii producători își mai pot expune astăzi mărfurile spre vânzare fiind Piața agroalimentară, care se organizează o dată pe săptămână, în fiecare zi de vineri. Aici se pot vinde legume și fructe, iar într-o hală mică lapte, brânză și ouă. Ultima investiție în această piață s-a făcut în urmă cu 15 ani, iar în 2016 s-a turnat un strat de asfalt și asta a fost cam tot. În prezent, piața din Ianca este o bătaie de joc la adresa oamenilor care vând și cumpără de aici.

Dar cea mai gravă problemă este reprezentată de lipsa apei curente. Este inadmisibil să nu existe apă potabilă într-o zonă de alimentație publică, mai ales într-o perioadă ca aceasta, când microbii și virușii pândesc la tot pasul. Hotărârea de Guvern nr. 348 din 18 martie 2004 privind exercitarea comerțului cu produse și servicii de piață în zone publice spune la art. 28 că autoritățile publice locale sunt obligate «să asigure pentru comerțul în zone publice utilitățile necesare, respectiv apă, canal, electricitate și, unde este cazul, gaze». De asemenea, în conformitate cu prescripțiile autorităților locale de sănătate publică, piețele trebuie să fie dotate cu «fântâni cu jeturi de apă potabilă, amplasate pe platou sau alte surse de apă potabilă». Cine răspunde pentru încălcarea acestor prevederi legislative, având în vedere că Piața din Ianca funcționează de atâta timp fără apă potabilă?”.

Boboc mai afirmă că nu sunt asigurate de către administratorul pieței suficiente cântare în stare de funcționare și nu există nici cântarul de control.

„În ceea ce privește tarabele, în bugetul local pe anul 2021 a fost prevăzută suma de 78.000 lei pentru achiziția de tarabe noi, dar propunerea a existat doar pe hârtie, pentru că, în realitate, ea nu s-a materializat. Cum spuneam mai sus, a fost folosită aceeași manevră de a prelungi momentul investiției până în pragul alegerilor locale, banii fiind mutați în buget de la un an la altul. În bugetul pe anul 2022 au fost alocați iar bani chipurile pentru achiziție de tarabe noi, dar suntem la jumătatea anului și nu s-a mișcat nimic în acest sens. Vom ajunge iar pe final de an să avem sume uriașe nefolosite, care vor fi rostogolite în bugetul pentru anul următor și o vor ține tot așa până intrăm în campanie electorală. În prezent, pentru închirierea unei astfel de tarabe ruginite și găurite, care trebuia trimisă demult la fier vechi, un comerciant trebuie să plătească 6 lei, iar pentru parcarea din zona pieței 11 lei”, mai spune subprefectul.

Acesta îi solicită public primarului Fănel Chiriță să explice ce nu au fost înlocuite tarabele anul trecut și de ce face economie de 71 de miliarde de lei la bugetul local, în condițiile în care Ianca are nevoie de atâtea investiții.

„Solicit un punct de vedere și din partea Direcției Serviciilor Publice Ianca, serviciu public care ar trebui să asigure curățenia în piață. În același timp, rog autorităților locale să se sesizeze în legătură cu funcționarea acestei piețe fără apă potabilă, încălcare a legii care pune în pericol sănătatea locuitorilor orașului Ianca, fără cântare pentru închiriat, fără cântar cu capacitate de 30 kg la o singură cântărire și, mai ales, fără cântare de control.

P.S. Așteptăm investițiile și nu iar scuze sau minciuni!”, încheie Adin Boboc.