Subprefectul Boboc: PSD Ianca a impus o taxă de salubrizare enormă de 22 lei/persoană/lună. Plătim cel mai scump gunoi din județ, în condițiile în care de la 1 martie Ianca a devenit groapa de gunoi a județului Brăila

Subprefectul Brăilei, Adin Boboc (PNL), este nemulțumit de faptul că cetățenii din orașul Ianca  vor fi obligați ca din această lună – odată cu intrarea în activitate a operatorului unic de salubritate – să plătească o taxă de salubritate „enormă”, mult mai mare decât cele plătite în alte localități din județ și chiar din țară. Boboc afirmă că vina pentru această taxă foarte mare le aparține consilierilor locali PSD, care au aprobat într-o recentă ședință a Consiliului Local o taxă de salubritate în valoare de 22 lei/lună/persoană, în condițiile în care aleșii liberali au propus o sumă mult mai mică.

Subprefectul comentează într-un comunicat dat publicității că nivelul foarte ridicat al taxei de salubritate din acest oraș este cu atât mai greu de înțeles, cu cât „gunoiul din tot județul este depozitat la Ianca”: „Locuitorii din orașul Ianca și din satele componente Berlești, Oprișenești, Perișoru, Plopu și Târlele Filiu sunt obligați să plătească aproape cel mai scump gunoi din țară, după ce reprezentanții PSD din administrația locală, respectiv primarul Fănel Chiriță, viceprimarul Mircescu Mircea și consilierii locali Cazacu Mirela, Ciortan Romeo, Dragomir Liviu, Lupu Florea, Moșescu Ionel, Mitrea Stefan, Pisică Dănuț, Priceputu George și Stănculescu Radian au impus o taxă de salubrizare de 22 lei/persoană/lună.

Această sumă enormă a fost stabilită în condițiile în care începând de la 1 martie 2023, odată cu intrarea în activitate a operatorului unic de salubritate, Ianca a devenit groapa de gunoi a județului Brăila! Având în vedere că gunoiul din tot județul este depozitat la Ianca, normal ar fi fost să avem o reducere la taxa de salubrizare, pentru că suntem nevoiți să suportăm zilnic mirosul și poluarea, dar în realitate noi plătim cel mai scump gunoi din județul Brăila, ba chiar din țară.

Asta se întâmplă când ai la conducere un primar căruia nu-i pasă de binele locuitorilor pe care-i reprezintă. Chiriță a pus mereu Ianca la dispoziția intereselor de partid ale PSD Brăila, care a transformat-o, mai nou, în groapa de gunoi a județului! Să nu uităm că primarul Chiriță nu a găsit în toți acești ani câțiva metri de teren pentru a lărgi adăpostul pentru câini, dar în schimb a găsit 1,2 hectare pentru a face la Ianca o groapă de gunoi și o stație de sortare pentru gunoaie.

Începând cu 1 martie 2023, printr-o Hotărâre de Consiliu Local inițiată de primarul Fănel Chiriță și votată de toți consilierii PSD, taxa de salubrizare în valoare de 22 lei/persoană/lună a devenit obligatorie pentru toți locuitorii orașului Ianca și satelor componente Berlești, Oprișenești, Perișoru, Plopu și Târlele Filiu.

Până la apariția acestei Hotărâri privind impunerea taxei de salubrizare, în Ianca și în satele componente contractele pentru ridicarea gunoiului erau încheiate în mod benevol cu Direcția Serviciilor Publice. Practic, iar în total existau 2.000 de contracte încheiate cu locuitorii de la blocuri și cu câțiva locuitori de la case.

Noutatea cu care vine această Hotărâre de CL este aceea că taxa de salubrizare devine obligatorie și că ea va trebui plătită de toți cei aproximativ 7.000 de oameni, câți locuiesc efectiv în Ianca și  în satele componente. La nivelul fiecărei gospodării, taxa de salubrizare va avea la bază o declarație de impunere, respectiv o declarație pe propria răspundere privind numărul de persoane care locuiesc efectiv la acea adresă. Taxa va putea fi plătită prin compartimentul Financiar al Primăriei Ianca sau online, pe www.ghiseul.ro, la fel ca în cazul impozitului pentru clădiri, terenuri sau mijloace de transport.

Astfel, o singură persoană va trebui să achite 264 lei/an (22 lei X 12 luni), iar o familie formată din 4 membri, de exemplu, va fi nevoită să plătească 1.056 lei/an ( 22 lei X 4 persoane X 12 luni) doar pentru gunoi, în afară de impozitul pe casă, teren sau mașină.

Tocmai pentru că vorbim despre o noutate, normal ar fi fost ca, pentru început, să fie stabilit un preț mai mic, să se obișnuiască omul cu plata acestei noi taxe și cu practica selectării gunoiului.

Ca să nu mai spun că oamenii au primit informații puține și neclare legate de această noutate. Li s-a aruncat în față, în bătaie de joc, un calendar de ridicare a gunoiului greoi și greu de descifrat, pe care oamenii nu au timp să îl urmărească.

În ceea ce privește exemplul de «bună practică» privind sortarea gunoiului, promovat de Primăria Ianca prin propria Stație de compost, el se poate vedea foarte clar din fotografiile atașate. În groapa de compost a Primăriei Ianca, unde ar trebui să se găsească gunoiul de la animale lăsat la maturat, pentru a fi transformat în îngrășământ natural, se observă o întindere de pungi din plastic, multe dintre ele bătute de vânt și prinse în gard. Imaginea dezolantă este completată de sute de ciori care păzesc zilnic această groapă de gunoi.

În ceea ce privește taxa de salubrizare, până și municipiul Brăila are stabilită o sumă mai mică, de 17 lei/persoană/lună, nu mai spun de comunele din jur, Mircea Vodă și Șuțești, care percep o taxă de 3 ori mai mică, respectiv de 7 lei/persoană/lună, și Bordei Verde, unde taxa este de 5 lei/persoană/lună. Vorbim despre o taxă stabilită diferențiat, în condițiile în care operatorul unic percepe un preț unic la nivel de județ pentru toate UAT-urile.

Consilierii PNL Ianca au propus ca taxa de salubrizare să fie de 5 lei/persoană/lună, o sumă rezonabilă, care ar putea fi plătită de toată lumea, dar majoritatea PSD din Consiliul Local a decis ca taxa să fie de 22 lei/ persoană/lună.

Într-un oraș sărac cum este Ianca, impunerea unei astfel de taxe colosale înseamnă băgarea oamenilor în faliment personal. Așa cum se vede din imaginile video din timpul ședinței de Consiliu Local, niciun consilier PSD nu s-a opus stabilirii acestei taxe. Domnilor consilieri PSD, cum mai puteți privi oamenii în ochi? Voi aveți bani, dar oamenii simpli se chinuie să trăiască de pe o zi pe alta! Oare voi nu trăiți printre oamenii din Ianca, nu îi vedeți cum se chinuie și cât de săraci sunt? Cum puteți veni cu astfel de biruri nesimțite?

Ca să nu mai spun că taxa pentru gunoi a fost mărită în mod artificial de la 17 lei, la 23,5 lei/persoană/lună, în iunie 2022. PSD-iștii erau pregătiți cu o taxă astronomică încă de anul trecut, când se se știa că operatorul unic va intra în activitate de la 1 iulie 2022, numai că termenul a fost devansat pentru 1 martie 2023. Acum, în ședința CL din 28 februarie, și-au pus planul în aplicare și, chipurile, taxa a scăzut de la 23,5 lei, la 22 lei/persoană/lună.

Cum de până la data de 28 februarie 2023 gunoiul din Ianca a putut fi gestionat cu banii încasați din cele 2.000 de contracte – 47.000 lei/lună, iar de la 1 martie 2023, odată cu intrarea în activitate a operatorului unic, pentru aceeași cantitate de gunoi este nevoie să se plătească 154.000 lei/lună (7.000 persoane x 22 lei/persoană)? Acestei sume i se adaugă și taxa plătită de persoanele juridice.

Dacă se încasează de la populație mai mult decât cantitatea de gunoi care trebuie plătită, ce se întâmplă cu banii rămași, îi folosește Primăria, nu? Nu cumva administrația Chiriță a găsit un pretext bun pentru a stoarce bani de la oameni și a-și rotunji bugetul prin «afacerea gunoaiele»?”.