Subprefectul Boboc: „PSD-iștii i-au sfidat pe cei prezenți la ședința Consiliului Local Ianca și au menținut taxa pe gunoi la 22 lei/persoană/lună. Consilierii PSD și primarul Fănel Chiriță au fost huiduiți de cetățeni, iar la final au fugit ca lașii pe ușa din spate a Primăriei”

Subprefectul Brăilei, Adin Boboc (PNL), declară că liberalii nu mai au de ales și vor începe să strângă semnături pentru organizarea unui referendum pentru demiterea primarului orașului Ianca și dizolvarea Consiliului Local Ianca, „pentru nesocotirea de către aceștia a intereselor generale ale comunității”. Mai exact, Boboc – și alături de el, liberalii din localitate – acuză nivelul exagerat de mare al taxei de salubritate aprobate în cadrul Consiliului Local Ianca, prin votul consilierilor PSD – cea mai mare din județ și una dintre cele mai mari taxe din țară, 22 lei/persoană/lună. Indignați de nivelul acestei taxe, consilierii liberali au reușit convocarea unei ședințe extraordinare a CL Ianca, în care s-a discutat un proiect de hotărâre inițiat de aleșii PNL, care viza reducerea taxei de salubritate la 5 lei/persoană/lună. Inițiatorii au invitat și cetățenii să participe la această ședință  care a avut loc pe 27 martie, însă asta  nu i-a impresionat pe consilierii PSD, care au votat menținerea taxei de salubritate la 22 lei/persoană/lună.

În acest context, Boboc acuză „blocajul PSD”, care deține majoritatea în Consiliul Local Ianca și „dictează după bunul plac” soarta locuitorilor din oraș, liberalul considerând că singura soluție rămasă o reprezintă organizarea referendumului pentru demiterea primarului și dizolvarea Consiliului Local: „Consilierii PNL au reușit luni, 27 martie, în premieră pentru orașul Ianca, să convoace, cu o treime din numărul consilierilor, o ședință extraordinară de Consiliu Local, în care au supus la vot Proiectul de hotărâre privind scăderea taxei de gunoi de la 22 lei/persoană/lună, la 5 lei/persoană/lună.

Inițiativa PNL de reducere a taxei pe gunoi și aducerea ei la un preț corect de 5 lei/persoană s-a lovit însă de blocajul PSD, care deține majoritatea în Consiliul Local Ianca și dictează după bunul plac soarta locuitorilor din unitatea administrativ teritorială Ianca.

PNL a propus scăderea taxei, pornind de la cantitățile reale de deșeuri colectate de pe raza UAT Ianca. Realitatea demonstrează că în perioada 1-15 martie, la groapa de gunoi au fost depozitate 50 tone de gunoi strânse de la utilizatorii casnici și de la persoanele juridice. În aceste condiții, locuitorii UAT Ianca ar trebui să plătească o taxă de 5 lei/persoană/lună.

Primarul Chiriță refuză însă să prezinte public bonurile de cântar și încearcă să folosească o manevră artificială pentru a crește cantitatea de gunoi. El are o rezervă de 500 tone de gunoi în stația de compost a DSP Ianca (depozit ilegal), pe care o va folosi pentru a completa mereu cantitatea de gunoi previzionată din pix și pentru a-și justifica prețul enorm stabilit pentru această taxă.

Ca să nu mai spun că locuitorii UAT Ianca plătesc cea mai mare taxă pe gunoi din tot județul, în condițiile în care, începând cu 1 martie, Ianca a devenit groapa de gunoi a Brăilei! Groapa de gunoi se află la 1,7 km de zona rezidențială a orașului, iar până în 2038 aici vor fi cărate sute de mii de tone de gunoi.

În ședința de Consiliu Local din 27 martie consilierii PSD și primarul Fănel Chiriță au primit încă o șansă pentru a îndrepta lucrurile și a demonstra că le pasă câtuși de puțin de oameni, dar au folosit-o pentru a-și arăta încă o dată disprețul față de locuitorii orașului Ianca și ai satelor componente.

PSD-iștii i-au sfidat în față pe toți cei prezenți la ședința publică de Consiliu Local, zeci de oameni care au venit să susțină proiectul de reducere a taxei pe gunoi. Deși au fost aleși de cetățeni pentru a le reprezenta interesele, consilierii locali ai PSD au demonstrat public (vezi video ședință CL aici https://www.youtube.com/watch?v=9UKSUOjoT10) că nu le pasă de părerea oamenilor și că singura lor preocupare o reprezintă jocurile de partid.

Oamenii prezenți la ședință și-au prezentat public nemulțumirile și le-au cerut aleșilor locali să le facă dreptate. Intervențiile lor s-au lovit de rezistența consilierilor PSD și de atitudinea sfidătoare a primarului Fănel Chiriță (PSD), care pe parcursul întregii ședințe a zâmbit în bătaie de joc și le-a răspuns oamenilor în doi peri.

Pentru atitudinea lor batjocoritoare, consilierii PSD și primarul Fănel Chiriță au fost huiduiți de cetățeni pe durata ședinței, iar la final nu au avut curajul să dea ochii cu mulțimea furioasă și au fugit ca lașii pe ușa din spate a Primăriei, fiind păziți de trei polițiști chemați special pentru a-i flanca.

Cu toate eforturile și presiunea consilierilor PNL și a zecilor de persoane prezente la ședința Consiliului Local, taxa pe gunoi a rămas la 22 lei/persoană/lună!

Ultima soluție rămâne strângerea de semnături pentru organizarea Referendumului pentru Demiterea primarului și Dizolvarea Consiliului Local, pentru nesocotirea de către aceștia a intereselor generale ale comunității. Pentru organizarea Referendumului este nevoie de semnăturile a 25% din numărul locuitorilor cu drept de vot din Ianca, înscriși în Registrul Electoral.

Am scris istorie în Ianca prin organizarea primei ședințe de Consiliu Local convocată de o treime din numărul consilierilor, să scriem istorie și cu organizarea primului Referendum de demitere a primarului și de dizolvare a Consiliului Local! Este momentul să îi trimitem acasă și să ne luăm Ianca înapoi!”.