Subprefectul Boboc susține că la Ianca maidanezii au împânzit străzile, iar Primăria nu face nimic: „Ultima campanie de sterilizare a câinilor a avut loc în Ianca în 2014”

Subprefectul Brăilei, Adin Boboc, este nemulțumit de numărul mare al maidanezilor care mișună pe străzile orașului Ianca și de faptul că Primăria nu face nimic pentru a rezolva această problemă.

Boboc afirmă într-un comunicat dat publicității că „orașul Ianca este luat în stăpânire de câinii fără stăpân, care au împânzit străzile și mai au puțin și intră în biroul primarului.

Problema câinilor fără stăpân, care este scăpată total de sub control în Ianca, nu îl deranjează sub nicio formă pe Fănel Chiriță (PSD), care o tratează cu indiferență, cu toate că se împiedică zilnic, la propriu, de mai mulți câini aciuați chiar în fața Primăriei.

Pentru Chiriță nu contează nici că un copil din satul Perișoru a fost sfâșiat de câini în urmă cu un an de zile. Nu contează nici că oamenii se plâng zilnic de numărul exagerat de mare al câinilor din oraș și din satele Oprișenești, Perișoru, Plopu și Târlele Filiu.

În loc să organizeze campanii de sterilizare a câinilor, așa cum se derulează cu succes în multe localități din țară, primarul preferă să ignore subiectul. Problema e că îl ignoră de 8 ani de zile, pentru că ultima campanie de sterilizare a câinilor a avut loc în Ianca în 2014. De atunci nu s-a mai făcut nimic, iar numărul câinilor abandonați pe străzi a crescut de la an la an.

Grupul de consilieri PNL Ianca a avut, numai anul acesta, trei interpelări pe tema câinilor fără stăpân aflați pe străzi. Primul semnal a fost tras pe 24 februarie. Prezentă la discuții, șefa Direcției Serviciilor Publice, care răspunde de gestionarea câinilor fără stăpân, Anca Dumitrache, a motivat la acea dată că situația este generată de faptul că adăpostul pentru câini din Ianca are doar 69 de cuști, spațiu insuficient de cazare pentru numărul mare de câini de pe străzi. I s-a cerut să transmită o adresă către Primărie, în care să solicite o suplimentare de fonduri pentru extinderea adăpostului, solicitare pe care nu a făcut-o nici până în ziua de astăzi.

Un nou semnal de alarmă a fost tras de consilierii PNL pe 30 iunie, iar un altul pe 27 octombrie. Pe 27 octombrie, primarul a dezvăluit adevăratul motiv pentru care nu se implică în campanile de sterilizare și nu suplimentează fondurile pentru adăpost, soluții pe care le consideră ca fiind pierdere de timp și de bani. «Domnilor consilieri, până când legislația nu va fi modificată în direcția eutanasierii, nu vom avea soluții pentru dispariția câinilor de pe străzi», a declarat Fănel Chiriță.

În vreme ce în alte localități ale țării lucrurile sunt ținute sub control și se găsesc soluții pe actuala lege, primarul Chiriță a abandonat problema și așteaptă schimbarea legii, iar în tot acest timp fiecare este pe cont propriu în Ianca.

Trebuie pornit de undeva pentru a stopa acest fenomen! O soluție ar fi organizarea de campanii de sterilizare a câinilor, în special a celor cu stăpân, pentru că ei reprezintă sursa principală a câinilor fără stăpân. Sunt multe asociații de protecție a animalelor care organizează gratuit astfel de campanii; condiția este să le pui la dispoziție un spațiu în care să își desfășoare activitatea și să oferi cazare medicului veterinar respectiv. Solicitări în acest sens au venit și pe adresa Primăriei Ianca, dar nu s-a obosit nimeni să le răspundă.

O altă campanie ar fi cea de informare a posesorilor de câini cu privire la faptul că potrivit Legii 258/2013, sunt obligați să îi sterilizeze, altfel riscă amenzi între 5.000 și 10.000 lei. Angajații Direcției Serviciilor Publice și cei ai Poliției Locale ar trebui să meargă din poartă în poartă și să le explice oamenilor beneficiile unei astfel de campanii de sterilizare, să întocmească o evidență a câinilor cu stăpân și să îi programeze la sterilizat. După cum se vede, există servicii plătite din bani publici care au în sarcină să se ocupe de acest aspect, nu consilierii locali trebuie să programeze câinii la sterilizat, așa cum a sugerat ironic viceprimarul PSD, în ședința CL din 30 iunie. «Haideți să luăm inițiativa ca fiecare dintre noi (consilierii locali) să aducem 150 de câini la sterilizare», a spus viceprimarul, neîncrezător în reușita unui proiect care nici măcar nu a demarat.

Oamenii trebuie informați și că în cazul în care își abandonează câinii pe străzi riscă amenzi între 3.000 și 12.000 de lei. Eu cred că reprezentanții Poliției Animalelor ar trebui să meargă inclusiv în școli, pentru a le explica elevilor ce înseamnă să ai grijă un cățel. Copiii trebuie să înțeleagă că, atunci când iei decizia de a avea un cățel, ți-o asumi cu toate responsabilitățile, nu îl dai pe stradă atunci când te plictisești de el.

Să facem și noi lucrurile așezat în Ianca. Să pornim cu sterilizarea, cu vaccinarea, cu microciparea, cu întocmirea unei evidențe a câinilor, cu o pagină de Facebook în care să fie promovați spre adopție și abia apoi să ne plângem că nu ne-a reușit. E simplu să spui din start «nu se poate» și să stai frumos în birou la căldură, în timp ce străzile sunt pline de câini, iar oamenii trăiesc zilnic cu teroarea că oricând pot fi mușcați”.

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns