SUBPREFECTUL DRĂGHINCESCU FACE CRIZĂ DE NERVI: VOI VREȚI SĂ INDUCEȚI ÎN EROARE! CĂ N-A VĂZUT PREMIERUL HÂRTIA DE LA PRIMĂRIA BRĂILA… PĂI N-O FI VĂZUT-O, DACĂ N-AM TRIMIS-O; DACĂ NU MI-A CERUT-O NIMENI, CUM S-O VADĂ?!

Pe subprefectul Brăilei, Simona Drăghincescu, o apucă nervii când este întrebată de documentele transmise la București pentru rectificarea bugetară din luna septembrie și când se încurcă în propriile explicații, ca de obicei, începe să țipe.

Prima oară când a fost întrebată de presă dacă a trimis sau nu la București solicitarea Municipalității privind alocarea unor fonduri la rectificare a fost în timpul campaniei electorale, când premierul Ludovic Orban a declarat că nu a alocat niciun leu Primăriei Brăila pentru că la el nu a ajuns nicio adresă a Primăriei amintite, prin care să se solicite fonduri la rectificare.

Procedura legală este ca primăriile și consiliile județene să transmită solicitările de acest tip la prefectura județului respectiv, aceasta să le centralizeze și să le transmită mai departe Ministerului de Finanțe. Ca atare, în contextul în care primarul Brăilei, Marian Dragomir (PSD), a declarat că a transmis solicitarea Instituției prefectului, iar premierul spunea că solicitarea nu a ajuns la el, era firesc să întrebăm Prefectura dacă a trimis sau nu acea solicitare mai departe.

La acel moment, Drăghincescu a spus că este ocupată cu organizarea alegerilor și va răspunde acestor întrebări după alegeri. Astăzi subprefectul a transmis presei o copie după o adresă transmisă de Prefectura Brăila premierului Orban pe 6 octombrie, în care Drăghincescu îi solicită acestuia ca „având în vedere  faptul că la rectificarea bugetară din luna 10.09.2020 municipiul Brăila nu a primit nicio sumă din fondul de rezervă bugetară”, să analizeze Bugetul de Venituri și Cheltuieli al municipiului Brăila pentru anul 2020, împreună cu programul de investiții, rectificarea bugetară din 31.08.2020 și adresa 22.032/ 10.09.2020 transmisă de  Primăria municipiului Brăila către Instituția Prefectului, prin care Municipalitatea solicita să-i fie alocată o anumită sumă la rectificarea bugetară din septembrie.

În documentul respectiv, Drăghincescu mai scrie: „Personal am verificat și constatat că sumele solicitate de Primăria municipiului Brăila prin adresa nr. 22.032/27.09.2020 nu se încadrează întocmai în noțiunea de urgență sau neprevăzut, sumele solicitate făcând parte din contractele multianuale, iar în BVC pentru anul 2020 figurează sume mult mai mici pentru aceste investiții în curs decât cele solicitate prin această adresă. Personal, consider că sumele solicitate reprezintă valaorea integrală a constractelor multianuale (din 2017 până acum) nicidecum sume rămase neachitate sau care au apărut într-un mpod neprevăzut în activitatea curentă a Primăriei Brăila și care trebuie achitate de urgență.

Domnule Prim Ministru, cu această ocazie, vă rog să vă aplecați  asupra nevoilor reale ale cetățenilor municipiului Brăila și la următoarea rectificare bugetară să alocați sume și municipiului Brăila, sume aflate în BVC, în funcție de:

*nevoile brăilenilor cu probleme grave de sănătate (asistență socială – indemnizații persoane cu handicap grav și salariile asistenților personali ai acestora – trim IV 2020)

*promovarea istoriei locale (achiziție și modernizare hrubă, recondiționare statuie TAUR executată în anul 1907 de tagma măcelarilor)

*urgența unor lucrări (consolidarea unor clădiri importante ce urmează să intre în circuitul administrativ – viitorul sediu al DFPL Brăila și Centrul Cultural Brăila)

*nevoile tinerilor (locuințe pentru tineri – proiectare și studiu fezabilitate).

Domnule Prim Ministru, vă asigur că la momentul rectificării bugetare, la care sper că va fi și municipiul Brăila (și poate și CJ Brăila), voi prezenta propunerea mea cu privire la atribuirea unor sume pentru aceste entități publice, în conformitate cu prevederile legale și documentele oficiale la care am acces, în calitatea publică pe care o dețin”.

În opinia subprefectului (care are în prezent atribuții de prefect), acest document trimis ieri premierului răspunde întrebărilor presei legate de solicitarea Primăriei privind rectificarea din luna septembrie.

În opinia unora dintre noi, nu răspunde. Dincolo de faptul că restaurarea statuii TAURULUI cu greu poate fi considerată „o nevoie a brăilenilor”, am întrebat-o pe Drăghincescu dacă a trimis sau nu la București adresa prin care Primăria Brăila a solicitat fonduri pentru rectificarea bugetară din septembrie. Drăghincescu s-a enervat și când i-am comunicat că nu accept să discut cu ea în condițiile în care țipă, a replicat că pe ea n-o sperie amenințările.

Discuția a decurs la modul următor:

-Nu a existat o solicitare a Consiliului Județean și solicitarea de la Primărie nu mi-a cerut-o nimeni ca s-o trimit. N-ai înțeles ce v-am zis din ce am trimis (documentul trimis de Drăghincescu premierului pe 6 octombrie – n.r.)? Nu mi-a cerut nimeni solicitarea Primăriei niciodată. Nu mi-a cerut nimeni niciun document de la București ca să trimit de la Brăila.

-Și pentru celelalte localități din județ care au primit bani la rectificare cum a știut Guvenrul ce sume să aprobe?

-Eu am propus inițial niște sume, după care ministerul de Finanțe le-a corectat.

-Dar sumele pe care le-ați propus dvs la acea rectificare pe ce bază le-ați propus?

-Pe baza unor solicitărilor  primăriilor.

-Și solicitarea Primăriei Brăila?

-Primăria municipiului Brăila nu respecta cadrul urgenței și nici nu și-a luat angajamentul în conformitate cu ce am cerut eu. Voi (presa – n.r.) habar nu aveți ce am cerut eu! Eu am cerut una și ei mi-au dat alta. Voi mă tot întrebați ce a cerut Primăria, dar niciodată nu mă întrebați ce am cerut eu! Voi vreți să induceți în eroare! Că n-a văzut premierul hârtia de la Primăria Brăila… Păi n-o fi văzut-o, dacă n-am trimis-o; dacă nu mi-a cerut-o nimeni, cum s-o vadă?!”.

În condițiile în care se încurca în propriile explicații și din ce constata că face asta, din aceea se enerva mai tare și țipa, am pus punct discuției cu  Simona Drăghincescu.