SUBPREFECTUL DRĂGHINCESCU, RĂSPUNS LA NEMULȚUMIRILE UNOR AGENȚI ECONOMICI: AUTORITĂȚILE PUBLICE NU AU CA SCOP FALIMENTAREA FIRMELOR SAU APLICAREA DISCREȚIONARĂ A LEGII, CI AU CA RESPONSABILITATE PRIORITARĂ SĂNĂTATEA POPULAȚIEI

Subprefectul Brăilei, Simona Drăghincescu, ce are în prezent atribuții de prefect, răspunde astăzi public agenților economici care s-au plâns prin mesaje transmise diverselor instituții că măsurile luate la nivel județean – evident, măsuri prevăzute de legislația în vigoare – pentru prevenirea răspândirii infecțiilor cu coronavirus îi aduc la faliment.

Drăghincescu precizează într-un comunicat dat publicității că s-au primit semnale privind nemulțumirile unor agenți economici față de controalele efectuate de echipele mixte constituite sub comanda IPJ Brăila, aduse la cunoștinta Instituției Prefectului-Județul Braila, IPJ Brăila, ISU „Dunărea” și a unor publicații.

În acest context, subprefectul declară că „autoritățile publice locale sau centrale nu au ca scop falimentarea firmelor sau aplicarea discreționară a legii” și că  „toate organele de control se află în slujba cetățenilor:  „HGR nr 856/ 14.10.2020 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 15 octombrie 2020, precum și stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, este aplicabila TUTUROR cetățenilor, agenților economici sau instituțiilor publice aflate pe teritoriul României. Cel mai des invocat articol din HGR nr 856/2020 în nemulțumirile agenților economici este ART 6 din Anexa 3, privind MĂSURI pentru diminuarea impactului tipului de risc, dupa cum urmeaza:

«ART. 6 – În condițiile art. 5 alin. (3) lit. f) din Legea nr. 55/2020, cu modificările și completările ulterioare, se stabilesc următoarele măsuri:

  1. activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, de tipul restaurantelor și cafenelelor, în interiorul clădirilor, este permisă fără a depăși 50% din capacitatea maximă a spațiului și în intervalul orar 6,00 – 23,00, în județele/localitățile unde incidența cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mică sau egală de 1,5/1.000 de locuitori, fără a depăși 30% din capacitatea maximă a spațiului și în intervalul orar 6,00 – 23,00, dacă incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din județ/localitate este mai mare de 1,5 și mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori, și este interzisă la depășirea incidenței de 3/1.000 de locuitori;
  2. activitatea restaurantelor și a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unități de cazare este permisă fără a depăși 50% din capacitatea maximă a spațiului și în intervalul orar 6,00 – 23,00, în județele/localitățile unde incidența cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mică sau egală de 1,5/1.000 de locuitori, fără a depăși 30% din capacitatea maximă a spațiului și în intervalul orar 6,00 – 23,00, dacă incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din județ/localitate este mai mare de 1,5 și mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori, și doar pentru persoanele cazate în cadrul acestor unități în județele/localitățile unde este depășită incidența de 3/1.000 de locuitori în ultimele 14 zile;
  3. în situația în care activitatea operatorilor economici prevăzuți la pct. 1 și 2 este restricționată sau închisă, se permite prepararea hranei și comercializarea produselor alimentare și băuturilor alcoolice și nealcoolice care nu se consumă în spațiile respective;
  4. operatorii economici prevăzuți la pct. 1 și 2 vor respecta obligațiile stabilite prin ordin al ministrului sănătății și al ministrului economiei, energiei și mediului de afaceri, emis în temeiul art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020, cu modificările și completările ulterioare;
  5. prepararea, comercializarea și consumul produselor alimentare și băuturilor alcoolice și nealcoolice sunt permise în spațiile special destinate dispuse în exteriorul clădirilor, în aer liber, cu asigurarea unei distanțe de minimum 2 m între mese și participarea a maximum 6 persoane la o masă, dacă sunt din familii diferite, și cu respectarea măsurilor de protecție sanitară stabilite prin ordin comun al ministrului sănătății, ministrului economiei, energiei și mediului de afaceri și al președintelui Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, emis în temeiul art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020, cu modificările și completările ulterioare;
  6. nu este permisă activitatea în baruri, cluburi și discoteci».

În activitatea de verificare a respectării tuturor prevederilor legale vă asigurăm că autoritățile publice locale sau centrale nu au ca scop falimentarea firmelor sau aplicarea discreționară a legii. Toate organele de control se află în slujba cetățenilor, aplică legile în vigoare în mod unitar și nediscreționar, sancționează neregulile atunci când este cazul, fără abuzuri sau parti-pris-uri. Instituția Prefectului-Județul Brăila veghează la respectarea prevederilor legale în vigoare.

Cu această ocazie, rugăm și operatorii economici din județul Brăila să acorde atenție crescută textelor de lege, ad litteram, care li se aplică și să se preocupe în a deține toate autorizațiile și avizele necesare pentru desfășurarea activității în toate spațiile pe care le dețin, interioare sau exterioare.

Pentru a a informa corect, transparent și eficient opinia publică, inclusiv agenții economici, Instituția Prefectului-Judetul Brăila comunică, ori de câte ori este cazul, rata infectărilor cu COVID-19 în județul Brăila, Hotărârile CJSU Brăila aplicabile sau orice alt document pentru informare publica, pe site-ul Instituției Prefectului https://br.prefectura.mai.gov.ro/ – la rubrica “Situații de Urgență”.

La sfârșit readucem aminte cetățenilor că autoritățile publice locale și centrale, indiferent care sunt acestea, au ca responsabilitate prioritară sănătatea publică a populației și trebuie să se implice activ în PREVENIREA răspândirii bolilor, oricare ar fi acestea. «Astăzi» este vorba despre împiedicarea răspândirii virusului SARS-Cov2 și PREVENIREA îmbolnăvirii populației cu coronavirus.

Pentru PREVENIREA contaminării cu virusul SARS-Cov2 VĂ RUGĂM să respectați igiena personală, regulile de distanțare sanitară, să purtați mască de protecție  permanent, chiar și în spațiile deschise – deși nu este obligatorie purtarea acesteia la o incidență a bolnavilor de COVID-19 mai mică de 3 bolnavi la 1.000 de locuitori -, să respectați legislația în vigoare la locul de muncă.

Instituția Prefectului asigură cetățenii județului Brăila de toată deschiderea, transparența decizionala, sprijinul și respectul cuvenit. Vă mulțumim pentru înțelegere!”.