Sute de polițiști, jandarmi, polițiști locali și polițiști de frontieră brăileni vor fi în stradă, pentru ca 1 Mai să fie petrecut în siguranță. Avertisment: se vor face controale în zonele în care se știe că brăilenii ies la picnic

În perioada 29 aprilie – 1 mai peste 420 de polițiști brăileni vor acționa în sistem integrat, alături de jandarmi, polițiști locali și polițiști de frontieră, în vederea asigurării unui climat de ordine și siguranță publică, pentru prevenirea oricăror situații de risc.

Este ceea ce s-a stabilit astăzi, în cadrul unei întâlniri pe care prefectul Iulian Timofei a avut-o cu reprezentanții a trei instituții locale cu responsabilități pe parte de ordine publică  – Inspectoratul de Poliție Județean Brăila, Inspectoratul de Jandarmi Județean Brăila, ISU „Dunărea” Brăila -, precum și conducerea structurii locale a Gărzii Naționale de Mediu, reuniune la care s-au discutat măsurile de siguranță publică ce vor fi luate în week-end-ul de 1 Mai.

După cum se arată într-un comunicat dat publicității, în cadrul dispozitivelor de ordine și siguranță publică vor acționa, în medie, în fiecare zi, 140 de polițiști din structuri operative (Ordine publică, Poliție rutieră, Investigații criminale și luptători de intervenție rapidă), cu peste 60 de autospeciale.

Pentru fluidizarea traficului rutier și prevenirea accidentelor rutiere, 57 de polițiști rutieri, sprijiniți de cei de la Ordine publică, vor monitoriza și dirija circulația pe căile de acces ce converg spre stațiunile turistice și drumurile naționale și vor utiliza aparatura de supraveghere a traficului și măsurare a vitezei de deplasare a autovehiculelor, în vederea preîntâmpinării producerii unor evenimente grave, pentru cei care călătoresc în acest week-end.

Totodată, polițiștii din cadrul Biroului Județean Poliție Transporturi vor intensifica acțiunile de patrulare în stațiile de cale ferată și pe trenurile de călători, precum și în Portul Brăila, în scopul prevenirii și combaterii infracțiunilor contra patrimoniului și a celor comise cu violență.

Misiunea polițiștilor se va concentra și pe activități de menținere a ordinii și a siguranței publice în zonele cu o fluență mare de public, prevenirea și combaterea infracțiunilor cu violență și a altor fapte care aduc prejudicii patrimoniului public și privat, astfel încât toți cetățenii să petreacă Ziua Internațională a Muncii în liniște.

Pe de altă parte, s-a discutat și despre măsurile specifice ce vor fi luate pentru sărbătoarea „Izvorului Tămăduirii”, când Biserica „Buna Vestire” (Biserica Greacă) din municipiu devine loc de pelerinaj. Pentru ca activitățile să se desfășoare în condiții de siguranță pentru cei care vor participa la aceste manifestări religioase, jandarmii brăileni vor intra în dispozitiv încă de joi, 28 aprilie, atunci când vor avea loc Sfințirea Apei și Slujba Vecerniei. Agheazma va fi îmbuteliată în sticle de plastic și distribuită de către reprezentanții bisericii către credincioșii prezenți.

Totodată, în perioada menționată jandarmii vor acorda o atenție deosebită locurilor aglomerate din municipiu și județ (gări, autogări, centre comerciale, discoteci, piețe etc.), precum și stațiunii Lacu Sărat.

În cadrul discuției de la Prefectură s-a abordat și subiectul protejării mediului, având în vedere că în general, mulți brăileni aleg să petreacă week-end-ul de 1 Mai la iarbă verde, la un grătar. În acest context, reprezentanții Gărzii Naționale de Mediu au precizat că la nivelul județului Brăila nu există loc special amenajat conform Legii 54/2012 („Legea picnicului”) și de aceea, se vor organiza acțiuni de verificare și control, împreună cu reprezentanți din partea Jandarmeriei și Poliției Locale, în zonele de afluență publică deja consacrate.

Amintim că potrivit legii, prin „zone special amenajate pentru activitățile de picnic” se înțelege zonele aparținând domeniului public ori privat al statului și/sau al unităților administrativ-teritoriale, dotate cu utilități și facilități pentru desfășurarea activităților de picnic și în care aprinderea focului este permisă.