TABARAC: DRAGOMIR SE LAUDA CU INVESTITIA FACUTA DE ECO SA; CUM VOR REUSI CELE 5 UTILAJE NOI SA REZOLVE PROBLEMA CURATENIEI PE SECTORUL DE INTERVENTIE AL FIRMEI?

Consilierul local Adrian Tabarac (PNL) este de parere ca primarul Brailei, Marian Dragomir (PSD), se lauda cu cele cateva utilaje si cu noile containere cumparate recent de firma Eco SA – care-i apartine Municipalitatii -, de parca acestea ar reusi sa rezolve toate problemele legate de salubritate in sectorul de care se ocupa societatea amintita.

Tabarac sustine ca nu se rezolva mare lucru cu 5 masini, dintre care una va fi folosita pentru deszapezire, liberalul avand mari suspiciuni in legatura cu eficienta sumelor investite la Eco SA din banii publici: “Peste 2.153.000 de lei, adica peste 450.000 de euro a cheltuit Primaria Braila pentru achizitia unor utilaje care au intrat de curand in dotarea SC ECO SA, firma de salubritate la care Municipalitatea este actionar majoritar. Este vorba despre trei masini de colectare a gunoiului, o autospeciala cu container si o masina speciala pentru deszapeziri, echipamente despre care primarul municipiului Braila, Marian Dragomir, spune ca vor rezolva problemele salubrizarii in Braila.

Firma SC ECO SA este preferata Primariei Braila, in conditiile in care, in municipiu, exista contracte incheiate si cu alti doi operatori, care presteaza servicii similare. Spre finalul anului 2017, Municipalitatea a alocat catre ECO SA peste 9 milioane de lei, sub justifcarea unei modernizari a parcului de utilaje. Numai ca in realitate, peste 5,2 milioane de lei, adica mai mult de jumatate, au fost folositi pentru acoperirea datoriilor pe care societatea le avea in acel moment, iar restul urmau sa fie alocati investitiilor.

Daca la momentul infuziei de capital, conducerea ECO SA si primarul Dragomir promiteau ca banii vor fi utilizati pentru achizitia a 350 de pubele zincate, 250 de pubele metalice pentru  colectarea selectiva a gunoiului, doua autogunoiere de capacitate mare, o automaturatoare, o autospeciala multifunctionala, dotata inclusiv cu aspirator de frunze si container pentru moloz, un tractor, o remorca, un incarcator frontal cu cupa si o perie frontala, din lunga serie de utilaje, banii au fost folositi doar pentru achizitia celor trei masini de colectare a gunoiului, autospeciala si masina ce ar urma sa fie folosita pentru deszapeziri.

Primarul Marian Dragomir se lauda cu aceasta investitie, fara sa precizeze cum vor reusi cele cinci utilaje moderne sa rezolve problema curateniei pe sectorul de interventie a ECO SA. Cum poate o singura masina de deszapezire sa asigure lucrarile in oras, cand este cunoscut faptul ca, in zilele in care ninge, este nevoie de 40-50 de utilaje pentru interventie?

In numele consilierilor PNL din CLM Braila imi exprim ingrijorarea si suspiciunea fata de eficienta acestei investitii, cata vreme Municipalitatea va continua sa inchirieze utilaje si sa achite servicii de salubritate si altor firme aflate in contract. In plus, apar semne de intrebare privind oportunitatea cheltuirii acestor bani, cat timp in municipiul Braila ar urma sa existe un operator unic de salubritate, care va fi stabilit in urma unei licitatii. Modernizarea parcului de utilaje al acestuia se va putea realiza cu fonduri europene, potrivit unui plan de management integrat al deseurilor. Pentru planul integrat de deseuri s-au facut deja niste pasi, s-au aprobat niste proceduri. Este cumva aceasta investitie o cale de a pregati Eco, pe bani publici, sa fie operator unic, in conditiile in care vorbim despre o licitatie pentru desemnarea acestuia?

Un lucru este evident: noi, consilierii liberali braileni nu ne impotrivim modernizarilor, dar nu puteam fi de acord cu alocarea fara discernamant si pompieristic a banilor publici, fara nicio coerenta si fara nicio viziune”.