TARIFE, TAXE SI IMPOZITE MAJORATE “DOAR CU RATA INFLATIEI”: LA CJ BRAILA RATA INFLATIEI ESTE 5,03%; LA CLM BRAILA RATA INFLATIEI ESTE 3%; PE SITE-UL MINISTERULUI FINANTELOR RATA INFLATIEI ESTE DE 1,34%

“Nu majoram taxele si impozitele locale pentru anul 2019, doar le indexam cu rata inflatiei” – este ceea ce au declarat si primarul Brailei, Marian Dragomir (PSD), dar si presedintele Consiliului Judetean Braila, Iulian Chiriac (PSD). Deciziile cu privire la aceste indexari – “nu majorari” – s-a luat ieri, in sedinta CLM Braila, respectiv sedinta CJ, in care alesii au fost informati ca se opereaza doar indexarea prevazuta de lege, cu rata inflatiei.

Numai ca rata inflatiei luata in calcul la CLM Braila este diferita de rata inflatiei luata in calcul la CJ Braila – ca sa nu mai spunem ca cele doua sunt diferite de rata inflatiei recomandata a fi luata in calcul, pe site-ul Ministerului Finantelor.

Mai exact, la CJ Braila, rata inflatiei – deci procentul cu care s-a facut „indexarea” tarifelor, taxelor si impozitelor – este 5,03%, la CLM Braila rata inflatiei este de 3%, iar recomandarea Ministerului Finantelor pentru rata inflatiei este de 1,34%. O diferenta de la simplu, la dublu, in cazul CLM si o rata de aproape 4 ori mai mare, in cazul CJ.

Aceasta diferenta substantiala a fost sesizata ieri, in cadrul sedintei CJ Braila, de consilierul judetean Alexandru Danaila (PNL), iar raspunsul primit din partea directorului economic al CJ, Draguta Dan, a fost ca si rata inflatiei recomandata de Ministerul Finantelor e corecta, dar si cea pe care au preferat-o cei din CJ – respectiv  rata inflatiei din septembrie 2017, pana la septembrie 2018 – este corecta.

Danaila a comentat astazi situatia ciudata, in care la autoritatile publice din Braila exista nenumarate rate ale inflatiei: “In baza Codului fiscal, la articolul 491 se stabileste modul in care pot creste taxele si impozitele locale, care pot fi indexate an de an – bineinteles, cu rata inflatiei. Legiuitorul spune ca <<se indexeaza anual, tinand cont de rata inflatiei pentru anul fiscal anterior, comunicata pe site-ul oficial al Ministerului Finantelor Publice>>. Deci legiuitorul a spus: <<Nu ne luam dupa 70.000 de institutii – Banca Nationala, Institutul de Statistica, etc -; ca sa nu existe o chestiune neclara atunci cand autoritatile publice locale indexeaza o anumita valoare, legiuitorul a spus: <<Va uitati pe site-ul Ministerului Finantelor si acolo veti gasi indicele pe care trebuie sa-l aplicati pentru indexarea taxelor locale>>.

Pe site-ul Ministerului de Finante, la rata inflatiei pentru anul anterior fiscal inchis, adica 2017, in data de 28.02.2018 a fost dat un comunicat in care spune asa: <<Pentru indexarea impozitelor si taxelor locale aferente anul 2019, consiliile locale vor utiliza rata inflatiei de 1,34%>>”.

Asadar, practic, la CLM si CJ Braila, nu este vorba despre o indexare a taxelor si impozitelor (chiar daca este botezata asa), ci este vorba despre o majorare a taxelor si impozitelor locale (cu mai mult decat rata inflatiei de 1,34%). O majorare care este absolut legala, doar ca nu este populara. Asa incat decat sa spuna ca au marit taxele si impozitele, conducerea Primariei si cea a CJ prefera sa o numeasca “indexare”. Fiindca indexarea este o obligatie anuala impusa de lege, pe cand majorarea este o optiune posibila, dar nu obligatorie a autoritatilor locale – oricum, o optiune care nu suna bine in urechile populatiei. Asa incat fiecare institutie si-a cautat o rata a inflatiei care sa-i convina si a numit operatiunea „indexare”. Iar cetateanul plateste si multumeste ca nu s-a facut o majorare.