TEODORA ILIE: IN ALTE ORASE SUNT 10-12 CENTRE DE TERAPIE PENTRU PERSOANE CU DIZABILITATI. IN BRAILA SUNT 2

“La nivelul judetului Braila exista putine servicii destinate copiilor si adultilor cu nevoi speciale care sunt in grija familiilor. Noi suntem 4 organizatii de parinti. Noi suntem, toti, parinti care nu ne-am abandonat copiii in institutiile statului. Noi i-am ingrijit acasa, dar nu ii putem tine intr-o inchisoare toata viata” – este pledoaria unei mame care are un copil cu dizabilitati si care se teme ca in scurt timp, atat ea, cat si alti parinti care au astfel de copii, vor fi nevoiti sa-i tina numai in casa, “ca intr-o inchisoare”. Mai exact, este pledoaria Teodorei Ilie, vicepresedintele Organizatiei “Trebuie!” pentru copii si adulti cu nevoi speciale, care face un apel catre toti cei care pot ajuta financiar organizatia sa si alte 3 asociatii similare din Braila, ce risca sa fie nevoite sa inchida portile centrelor pe care le-au infiintat, din lipsa de finantare.

Situatia este cu atat mai dureroasa, cu cat asociatiile amintite au intrunit punctajul care le da dreptul, prin lege, sa primeasca finantare, numai ca fondurile alocate de la nivel central in acest scop sunt insuficiente, astfel incat OG-urile brailene n-au mai prins finantare.

Teodora Ilie considera nedrept faptul ca legislatia existenta la ora actuala, in numele solidaritatii sociale, garanteaza oferirea de servicii de sustinere pentru persoane cu nevoi speciale, dar in practica, acest lucru nu se intampla: “Noi nu ne luptam nici cu Guvernul, nici cu Ministerul Muncii, nici cu Primaria, nici cu consilierii; noi ducem o batalie pentru a le oferi o viata mai buna copiilor nostri. Sunt  prea putine centre de zi, centre de terapie pentru copii. Exista judete in care intr-un oras sunt 10-12 astfel de centre. In Braila este centrul << Speranta>>, singurul, si pentru adulti – centrul <<Trebuie>>. Deci daca noi inchidem usa, si sa vrei sa-l duci undeva, nu ai unde!”.

Ilie a mai precizat ca serviciile private pentru copiii cu dizabilitati sunt foarte scumpe, depasesc 1000 euro, ca interventia pentru recuperare in cazul autismului sau sindromului Down trebuie facuta in primii ani de viata, iar procedurile dureaza ani de zile.