Teodorescu: Starea in care se afla Braila este un atu, in cursa pentru castigarea titlului de Capitala Europeana a Culturii

P1110286 P1110289

Aseara a avut loc dineul “Oamenii de afaceri braileni alaturi de Braila – Capitala Europeana a Culturii”, ocazie cu care s-a facut prezentarea oficiala a dosarului de candidatura a Brailei la titlul de “Capitala Europeana a Culturii 2021”. Asociatia “Braila – Capitala  Europeana a Culturii 2021” (Braila CEAC 2021) a organizat intalnirea cu oamenii de afaceri pentru a-i convinge pe acestia sa i se alature si sa devina partener oficial al evenimentului, in cazul in care Braila va fi desemnata Capitala Culturala Europeana in anul 2021.

Cuvantul de deschidere l-a avut unul dintre reprezentantii cei mai activi ai Asociatiei “Braila CEAC 2021”, Constantin Teodorescu, ce a admis ca sunt multi concetateni care nu cred in acest proiect si care vad doar partea goala a paharului, cand privesc orasul natal: “Unii braileni vad gropile si gunoaiele; cei din afara vad cladirile vechi ale Brailei”. Teodorescu a sugerat ca tocmai starea proasta in care se afla Braila, cu gropile, cainii, cladirile vechi in stare de paragina si mentalitatea unora dintre locuitori, poate reprezenta un atu in lupta pentru castigarea titlului, pentru ca  “este o cerinta sa fie desemnat orasul care se poate schimba cel mai mult in bine, in urma castigarii titlului de Capitala Culturala Europeana. Si cine se poate schimba mai mult in bine, decat Braila? Clujul? Timisoara? Acesta este un atu al Brailei!”.

Teodorescu a anuntat in premiera si bugetul proiectului amintit, asa cum a fost el stabilit de initiatori, respectiv 29 de milioane de euro, dintre care 7 milione de euro ar urma sa fie investite de Primaria municipiului, 6 milioane de euro, de catre Consiliul Judetean, 1,5 milione de euro va fi contributia investitorilor privati, iar restul ar veni din fonduri de la Guvern si diverse finantari europene.

Lucian Sabados, directorul Teatrului “Maria Filotti”, un alt membru al Asociatiei amintite, a mentionat ca “in perioada 7-10 decembrie va avea loc interviul de prezentare a proiectului si in acel interviu trebuie sa fim stralucitori”, pentru a trece de prima etapa de selectie.

Vasile Datcu, presedintele Asociatiei “Braila CEAC 2021”, a rememorat primele discutii cu privire la ceea ce la inceput parea doar un vis, acela al candidaturii la titlul de Capitala Culturala Europeana si la faptul ca, la un moment dat, “ceea ce parea o gluma a inceput sa se ingroase”. Datcu a precizat ca proiectul candidaturii Brailei la titlul amintit are ca scop, printre altele, si “resuscitarea spiritului civic, care, fundamental, lipseste la romani si la braileni”.

Primarul municipiului, Aurel Simionescu, a subliniat ca Asociatia “Braila CEAC 2021” “nu e constructie a oamenilor de afaceri, ci a brailenilor. Parteneriatele cu alte orase, pe care le-am semnat,  sunt cu un profund caracter cultural, dar pot fi translatate si catre oamenii de afaceri”.

Presedintele CJ Braila, Viorel Mortu s-a declarat gata sa faca tot ce tine de el, pentru sustinerea proiectului candidaturii Brailei: “Consiliul Judetean nu este alaturi de proiect, pentru ca a fi alaturi e usor, e dulce; Consiliul Judetean este inauntrul proiectului, e total implicat in toate proiectele ce tin de dezvoltarea Brailei”. Seful judetului a comentat ca ”Braila este ca frumoasa din Padurea Adormita, care trebuie trezita. Acum e momentul sa contribuim la trezirea culturala a Brailei” si si-a exprimat speranta ca adjudecarea titlului amintit va face ca municipiul sa devina atractiv pentru tinerii si valorile autohtone care acum pleaca spre alte orase sau tari, unde se pot realiza profesional si nu numai: “De regula, de la Braila s-a plecat, brailenii inzestrati cu talent si geniu au creat in alta parte”.  Viorel Mortu a mai opinat ca Braila are tot dreptul sa-si doreasca titlul de Capitala Culturala Europeana, dat fiind ca zestrea culturala a acesteia este incomparabil mai mare decat a oricarui alt oras dunarean: “De-a lungul Dunarii nu avem rival, la nivel cultural”.

Presedintele Camerei de Comert, Industrie si Agricultura Braila, Stefan Fusea, a declarat, la randul sau, ca “poate cei mai mari beneficiari ai reusitei acestui proiect sunt oamenii de afaceri si mediul de afaceri”.

In finalul momentului de prezentare oficiala a proiectului, Fusea a dat citire unui “contract de parteneriat” ce a fost propus spre semnare oamenilor de afaceri si organizatiilor patronale locale. Contractul amintit are ca parti contractante “Cetatenii Brailei de astazi, dar mai ales de maine, reprezentati de Asociatia <<Braila – Capitala  Europeana a Culturii 2021>> si reprezentantii mediului de afaceri din Braila”, are ca obiect “mandria de a fi brailean, intr-un oras castigator al titlului << Capitala  Europeana a Culturii 2021>>, ce se va transforma intr-un pol al culturii pentru intreaga Europa in anul 2021” si are trecut la capitolul “Drepturile si obligatiile partilor”: “Asociatia <<Braila – Capitala  Europeana a Culturii 2021>> se obliga sa duca mai departe visul brailenilor de a fi Capitala Europeana a Culturii in anul 2021, sa reprezinte cu onoare si pricepere orasul si regiunea in numele careia candideaza, sa prezinte in fata comisiei de selectie un dosar de candidatura care sa faca cinste Brailei. Mediul de afaceri se obliga sa creada cu tarie in succesul proiectului <<Braila – Capitala  Europeana a Culturii 2021>>, sa promoveze in companiile brailene actiunea, sa sprijine, in masura posibilitatilor fiecaruia, transformarea prin care trebuie sa treaca orasul, pentru a se ridica la nivelul titlului la care aspiram”.

Titlul proiectuui cu care se va prezenta Braila in fata comisiei de selectie este “Cele patru dimensiuni ale culturii cuantice in spatiul danubiano-pontic”.

Seara s-a incheiat cu show-ul de umor cantat si desenat “Am trait bine”, cu Daniel Iancu si Costel Patrascan.