TRANZACTIE CU CANTEC: PRIMARIA VOIA SA CUMPERE UN TEREN PE CARE INITIAL L-A REFUZAT SI CARE A FOST PROMIS SPRE VANZARE ALTCUIVA

Ton ridicat si acuzatii intre liberali si social-democrati, in legatura cu achizitionarea de catre Primaria Braila a terenului situat pe Calea Galati, in spatele Muzeului Brailei, langa Centrul National de Informare si Promovare Turistica. Terenul respectiv, in suprafata de 1.326 mp si amenajat in prezent ca spatiu verde, urma sa fie cumparat de Municipalitate cu pretul de 165.000 euro, pentru a intra in domeniul public. Desi luna trecuta, CLM si-a dat acordul de principiu pentru cumpararea acelei suprafete, mai nou, liberalii au descoperit mai multe aspecte discutabile legate de tranzactia care ar fi trebuit aprobata astazi.

Astfel, consilierii liberali au reclamat astazi, printre altele, ca li s-a prezentat la documentatie un extras de carte funciara blocat cu angajamente, cu sarcini si expirat, precum si faptul ca in anumite documente terenul respectiv este prezentat ca fiind in categoria “curti, constructii proprietate private”, iar in alte documente, ca fiind incadrat la categoria “spatiu verde public”. Pe de alta parte, alesii PNL au aflat ca initial, Primaria nu a vrut sa cumpere terenul si a si anuntat in scris proprietara acestuia ca nu doreste sa-si exercite dreptul de preemptiune. Cateva zile mai tarziu, insa, Municipalitatea s-a razgandit si a anuntat in scris proprietara ca doreste sa-si exercite acest drept. Problema este ca intre timp, proprietara a batut palma cu un alt cumparator, caruia i-a facut o promisiune de vanzare, iar acesta a si platit o parte din bani.

Raluca Bucur (PNL) a declarat ca daca la sedinta CLM anterioara, liberalii au votat in favoarea cumpararii acestui teren, acum, cand au aflat ca primarul le-a ascuns niste amanunte importante, ei au mari dubii asupra legalitatii proiectului: “Am votat data trecuta pentru ca nu ni s-a adus la cunostinta faptul ca Primaria a emis o adresa prin care anunta ca nu-si exercita dreptul de preemptiune. Asta nu ni s-a adus la cunostinta data trecuta. Noi, PNL, am votat pentru exercitarea dreptului de preemptiune, dar anterior datei de 19 iulie, Primaria a emis o adresa in care renunta la exercitarea dreptului de preemptiune. Acum revenim?”.

La randul sau, liberalul Petrica Popa a comentat: “Domnul primar ne-a garantat in sedinta trecuta ca nu sunt probleme cu aceasta tranzactie. Pentru ca domnul primar nu este la aceasta sedinta, l-as intreba pe domnul viceprimar daca stie daca a existat o negare a Primariei Braila asupra dreptului de premptiune, anterior datei de 19.07 si daca da, de ce ni s-a ascuns acest adevar. Prin aceasta ii raspund si domnului Botea: noi am fost dusi in eroare, inclusiv consilierii PSD, care nu au stiut situatia juridica de facto. Este foarte grav, domnule viceprimar!”.

Viceprimarul Alexandru Jantea Crican (PSD) a admis ca initial, Primaria a renuntat la dreptul de preemptiune in achizitionarea terenului amintit, precizand ca ulterior, Municipalitatea s-a razgandit si a decis sa-si exercite acest drept.

Mai mult, Crican a admis ca dupa decizia Primariei de a nu-si exercita dreptul amintit, proprietara a ajuns la intelegere cu un alt cumparator, care a platit deja niste bani. In opinia viceprimarului, faptul ca lotul amintit a fost deja promis spre vanzare nu ar fi o problema: “Extrasul de carte funciara nu prezinta sarcini. Acea promisiune de cumparare pe care a facut-o proprietara catre cel care a dat si suma de bani intervine in cazul in care noi nu ne exprimam dreptul de preemptiune.

Ati facut referire la un certificat de urbanism din 2011, acela este expirat, de atunci s-a modificat de foarte multe ori atat Legea 50, cat si Legea 350. Faptul ca el este prevazut in Planul Urbanistic Zonal (PUZ) pentru centrul vechi si Planul Urbanistic General (PUG) al municipiului Braila ne da noua posibilitatea si ne spune ca in acea zona se preteaza doar parcuri si zone verzi, motiv pentru care este specificat acest aspect si intr-un certificat de urbanism, cel recent.

Municipalitatea a considerat ca este de bun augur ca acel teren aflat in centrul orasului ar trebui sa faca obiectul unei dezbateri in cadrul CLM, sa putem, pe viitor, in conditiile in care vom modifica si PUG-ul, sa dezvoltam acolo o zona pe fonduri europene, poate un centru de zi pentru batrani, poate orice altceva si sa dezbatem si sa facem noi, Municipalitatea si sa avem un produs finit catre cetatean, decat sa fie achizitionat de catre altcineva, care poate ar da o cu totul alta destinatie acelei zone. A fost o parere si o opinie a domnului primar si a noastra, din cadrul Primariei, ca acea zona, acel teren aflat in centrul istoric, s-ar preta ca impreuna cu toti colegii din cadrul Consiliului Local sa venim cu o idee in viitorul PUG de a amenaja zona, in asa fel incat sa avem absorbtie si de fonduri europene si sa dam o destinatie utila si de interes public in centrul orasului. Daca dvs considerati ca este de rau augur, OK, nicio problema, votam.

Consider ca pretul este unul corect, avand in vedere tariful din acea zona si dupa grila notariala. Nu este absolut niciun fel de ilegalitate ca noi, Municipalitatea, sa cumparam un teren si sa incercam sa dezvoltam un proiect in centrul orasului, de asta am fost votati, ca sa putem sa lasam ceva in urma dupa 4 ani de zile. Daca noi acum nu facem altceva decat sa ne certam pe de ce cumparam un teren… nu-l cumpara domnul primar, eu nu ma duc cu el acasa”.

Liberalii se tem ca odata facuta promisiunea de vanzare catre un alt cumparator si odata incasati si o parte din bani, daca acum proprietara se razgandeste si vinde parcela respectiva Municipalitatii, cumparatorul respectiv poate actiona in instanta si poate cere daune interese.

Ca urmare a abtinerii consilierilor liberali, proiectul nu a fost aprobat astazi in CLM.