Trei medici de la Serviciul de Expertiza Medicala Braila, retinuti pentru 24 de ore si urmariti penal pentru luare de mita

06_dna-sigla_dna

Trei medici din cadrul Serviciului de Expertiza Medicala si Recuperare a Capacitatii de Munca Braila au fost retinuti pentru 24 de ore de procurorii anticoruptie, fiind pusa in miscare actiunea de urmare penala pentru luare de mita in forma continuata. Mai exact, este vorba despre dr. Ana Boala, sefa Serviciului amintit, Rodica Tone si Cristinel Andreicut, medici specializati in medicina muncii.

Intr-un comunicat de presa al DNA se arata ca: “Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Galati au dispus punerea in miscare a actiunii penale si retinerea pentru 24 de ore, incepand cu datele de 16, respectiv 17 iunie 2015, a inculpatelor:

BOALA ANA, medic specializat in medicina muncii, sefa Serviciului de Expertiza Medicala si Recuperare a Capacitatii de Munca Braila, pentru infractiunea de luare de mita in forma continuata (73  acte materiale)

TONE RODICA,  medic specializat in medicina muncii in cadrul Serviciului de Expertiza Medicala si Recuperare a Capacitatii de Munca Braila, pentru infractiunea de luare de mita in forma continuata (72 acte materiale)

ANDREICUT CRISTINEL, medic specializat in medicina muncii in cadrul Serviciului de Expertiza Medicala si Recuperare a Capacitatii de Munca Braila, pentru infractiunea de luare de mita in forma continuata (8 acte materiale).

In ordonantele de retinere se arata ca in cauza, exista probe din care rezulta suspiciunea rezonabila care contureaza urmatoarea stare de fapt:

In perioada aprilie – iunie 2015, sefa Serviciului de Expertiza Medicala si Recuperare a Capacitatii de Munca Braila, inculpata Boala Ana, medic specialist de medicina muncii, avand ajutorul altor cadre medicale din subordine, dar si al altor persoane, a acordat grade de handicap in schimbul unor sume de bani (intre 50 si 500 lei de pacient), persoanelor care nu se incadreaza in diagnosticele necesare,  astfel incat acestea sa poata sa obtina  pensii de handicap.

Concret, in perioada 27 aprilie – 16 iunie 2015, inculpata Boala Ana a primit,  in exercitarea atributiilor de serviciu, de la 73 de pacienti pe care i-a consultat in vederea evaluarii capacitatii de munca, diferite sume de bani (direct sau introduse printre inscrisurile aflate in dosarele medicale), produse alimentare si nealimentare.

Banii si produsele au fost primite  in scopul indeplinirii atributiilor sale de serviciu, respectiv pentru examinarea clinica si pentru analizarea documentelor medicale ale pacientilor, pentru a stabili gradul de invaliditate al acestora, astfel incat acestia sa beneficieze de pensie de invaliditate ori pentru revizuire medicala sau pentru prelungirea concediului medical peste 180 de zile.

In aceeasi perioada si in acelasi scop,  inculpata Tone Rodica a primit de la 72 de pacienti pe care i-a consultat in vederea evaluarii capacitatii de munca, diferite sume de bani (direct sau introduse printre inscrisurile aflate in dosarele medicale), produse alimentare si nealimentare.

La data de 16 iunie 2015, inculpata Andreicut Cristinel a primit suma totala de 1.250 lei, de la 8 pacienti examinati in ziua mentionata (intre 50 si 200 de lei de pacient),  in scopul indeplinirii atributiilor sale de serviciu, respectiv pentru examinarea clinica si pentru analizarea documentelor medicale, in vederea obtinerii pensiei de handicap.

La data de 16 iunie 2015, Boala Ana a primit suma de 500 lei de la un pacient, iar  Andreicut Cristinel a primit suma totala de 1.250 lei de la opt pacienti, in scopul anterior mentionat, imprejurare in care procurorii au procedat la constatarea infractiunii flagrante.

In cauza se desfasoara acte de urmarire penala si fata de alte persoane.

Inculpatelor li s-au adus la cunostinta calitatea procesuala si acuzatiile, in conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedura penala, urmand a fi prezentate la data de 17 iunie 2015, la Tribunalul Galati, cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile”.