Trei ziariști brăileni cer prin adrese oficiale primarului Marian Dragomir și președintelui CJ, Iulian Chiriac, să respecte legea și să organizeze conferințe de presă

Ca urmare a faptului că ne confruntăm de mai mult timp cu probleme în a obține informații de interes public de la președintele CJ Brăila, Iulian Chiriac (PSD) și primarul municipiului Brăila, Marian Dragomir (PSD) și a faptului că aceștia nu mai organizează conferințe de presă, un număr de trei ziariști brăileni am decis să le solicităm printr-o adresă oficială să respecte prevederile Legii 544/2001 care vizează acest aspect.

În ceea ce-l privește pe Marian Dragomir, ani la rând a organizat săptămânal conferințe de presă la Primărie, cu excepția cazurilor în care era plecat din localitate sau participa la alte evenimente. Ani la rând în cadrul acestor conferințe de presă a fost deschis la a răspunde la orice întrebare. Știe exact care este normalitatea din acest punct de vedere, dar ultima dată când am avut parte de asta a fost înainte de pandemie.

După pandemie au mai fost câteva conferințe de presă organizate la finalul unor proiecte europene (la care este obligatorie organizarea unei conferințe de presă). Trebuie menționat că la aceste întâlniri cu presa edilul șef a acceptat să răspundă și unor întrebări care nu aveau legătură directă cu proiectul.

După pandemie i-am solicitat de mai multe ori primarului Marian Dragomir să revină la conferințele de presă periodice, ca să putem să-i punem mai multe întrebări legate de diverse subiecte de interes public. Nu s-a întâmplat asta. Informațiile legate de activitatea sa le obținem în mare parte din postările făcute de edil pe rețelele de socializare (unele care-i sunt favorabile, evident) și din răspunsurile pe care le dă unor întrebări ce-i sunt puse de consilierii liberali în ședințele CLM Brăila. În rest, la mai multe întrebări pe care i le-am adresat pe subiecte de interes public (exemple: de ce nu s-a pus bulina roșie timp de mai mulți ani pe o clădire a Liceului de Arte „Hariclea Darclee” încadrată în clasa I de risc seismic, în care învățau sute de copii; de ce s-au întrerupt lucrările în Piața Traian a doua zi după ce s-a anunțat că au început aceste lucrări), acesta a preferat să nu răspundă.

Și președintele CJ Brăila, Iulian Chiriac (PSD), a fost deschis în a sta de vorbă cu ziariștii ani la rând și a acceptat să țină conferințe de presă de câte ori îi solicitam, după ședințele de Consiliu Județean. Și el știe ce este normalitatea în relațiile cu presa, dar nu mai avem parte de asta de când Chiriac a devenit președinte al PSD Brăila. După ce unii dintre noi am publicat articole sau comentarii care nu-i conveneau despre prestația sa ca lider politic, a decis să ne limiteze drastic accesul la informațiile publice ce țin de Consiliul Județean – nu de partid! – și i-a interzis vicepreședintelui Ionel Epureanu (PSD) să mai dea informații presei, el fiind singurul care vorbește în numele CJ, astfel încât nu mai aflăm decât ce vrea el să aflăm.

În plus, nici în ședințele Consiliului Județean președintele Chiriac nu răspunde clar și la obiect întrebărilor care-i sunt adresate de consilierii județeni, ci preferă miștourile și jignirile, astfel încât nici măcar în acest fel nu avem acces la informații de interes public.  Ca atare, nu mai avem acces liber decât la informațiile pe care le postează Chiriac pe rețelele de socializare (favorabile lui).

Potrivit Legii 544/2001 autoritățile publice AU OBLIGAȚIA să organizeze periodic conferințe de presă.

Potrivit Legii 544/2001 autoritățile publice SUNT OBLIGATE să dea răspunsuri la întrebările care vizează chestiuni de interes public, indiferent că acele întrebări le convin sau nu.

Nu cerem acest gen de informații de interes public pentru noi, personal, ci pentru a informa cetățenii. Nu ne face niciunul dintre aleși o favoare prin faptul că răspunde unor întrebări legate de subiecte de interes public și nu cerșim favoruri de la nimeni. Cerem doar o comunicare în limitele legii, în care să fie respectat dreptul la informare.

În aceste condiții, am depus astăzi atât la Primăria municipiului Brăila, precum și la  Consiliul Local Municipal Brăila câte o adresă prin care solicităm organizarea periodică  a unor conferințe de presă, în conformitate cu prevederile articolului 41 din Legea 544/2001, care spune:

„(1) Autoritățile publice au obligația să organizeze periodic, de regulă o dată pe lună, conferințe de presă pentru aducerea la cunoștință a informațiilor de interes public.

(2) În cadrul conferințelor de presă autoritățile publice sunt obligate să răspundă cu privire la orice informații de interes public”.

Adresele sunt semnate de Gina Bahor – corespondent Radio România Actualități, Cristian Boală – ProBrăila și Mihaela Dan – MD Press.