Tudose: Daca e ales de consilieri, presedintele CJ o sa fie mai atent cu ceilalti, n-o sa mai mai fie un zeu care pluteste pe deasupra

P1080682

Presedintele PSD Braila, Mihai Tudose, declara ca social-democratii si aliatii lor politici au cazut de acord, in proportie de 95%, ca in noua legislatie electorala, alegerea presedintilor de consilii judetene sa se faca din randul consilierilor, de catre acestia. Tudose admite ca sunt argumente pro si contra acestei noi modalitati de vot, comparativ cu legislatia actuala, care prevede alegerea sefilor CJ de catre cetateni: “Exista varianta alegerii presedintelui de de catre alegatori, cum se intampla acum, care avea argumentul unei oarecare stabilitati, dar pe de alta parte, istoria ultimilor doi ani ne arata ca numai stabilitate nu a fost. La varianta cu presedintele CJ desemnat din randul consilierilor, pe langa faptul ca nu mai ai nevoie de alegeri, daca se intampla ceva, imediat Consiliul poate desemna alt presedinte. Si mai este si un argument mai putin <<ortodox>>,  legat de faptul ca practic, il obliga pe presedintele de consiliu judetean sa fie un pic mai atent cu ceilalti, sa nu mai fie un zeu care pluteste pe deasupra si caruia nu ii pasa de nimic; va trebui tot timpul sa fie atent la ceilalti actori politici, fiind dependent direct de ei.

Pe de alta parte, avem cateva moduri de abordare si in relatia dintre ales si partid. Consilierul local, daca i-ai retras sprijinul politic, isi pierde mandatul; ori presedintele consiliului judetean era asa, deasupra a toate, era ales si punct. O alta discutie este ca vezi-Doamne, daca este ales din randul consilierilor judeteni, nu mai este reprezentativ. Pai pe actuala lege si un primar, dar si un presedinte de consiliu judetean, poate sa fie ales cu 25% din voturi! Daca exista o fragmentare foarte mare a votului, cu multi candidati, se poate ajunge la asa ceva – si avem primari in judet cu scoruri de-astea de 30%, gen Salcia Tudor. Ce reprezentativitate are un asemenea primar?”.