Tudose: Termocentrala trebuie privatizata cu cineva care sa nu imi explice mai apoi de ce a inchis-o si a taiat-o

P1080549

Ministrul Economiei, Mihai Tudose, declara ca se cauta solutii pentru a se evita inchiderea Termocentralei de la Chiscani, cu precizarea ca aceste solutii vor fi tehnice, si nu politice. Tudose a precizat astazi, intr-o conferinta de presa, ca Termocentrala produce energie electrica pe pierdere si singurul motiv pentru ca nu a fost inchisa pana acum a fost acela ca era pastrata in rezerva energetica strategica a tarii. Acum, insa, strategia nationala in domeniul energetic s-a schimbat, iar variantele pentru Termocentrala Chiscani sunt doar doua: intrarea in conservare, sau privatizarea.

Chiar daca exista o companie olandezo-rusa care si-a exprimat intentia de a prelua societatea si de a investi 50 de milioane de euro in modernizarea acesteia, ministrul este circumspect. El considera ca trebuie sa se ia toate masurile de prevedere posibile, astfel incat sa nu se ajunga la o alta privatizare nefericita, in urma careia societatea sa fie vanduta bucata cu bucata, la fier vechi, iar angajatii sa nu mai beneficieze nici macar de platile compensatorii: “Azi, cand stam de vorba, mai sunt doua grupuri. Grupul 2 practic e nereformat, n-a mers, nu merge. Grupul 1 este refacut, modernizat, numai ca genereaza o singura problema: produce curent electric la 300 lei/MW, aproape dublu fata de pretul pietei. Orice pornire inseamna deja pierdere. A fost pastrat pana acum in rezerva strategic, iar ca strategie de viitor exista doua variante: 1. A-l pastra in conservare; 2. A-l privatiza. Am fost impreuna cu domnul senator Ion Rotaru, am intrebat, am facut demersuri, dar nu putem sa politizam foarte mult subiectul si nici sa devenim brusc suporterii unei entitati private care vrea sa il cumpere, pana cand nu stim foarte bine despre ce este vorba si ca solutie tehnica. Altfel spus, nu e o decizie politica, e o decizie tehnica. Stiti foarte bine ca Complexul Energetic Oltenia a fost unul dintre punctele importante in discutia cu Fondul Monetar International si cu Comisia Europeana.

Cum stam astazi? Exista un inceput de strategie privind ce va insemna CE Oltenia, incercam sa avem grija ca Termocentrala de la Chiscani, intr-un eventual proces de privatizare, sa fie privatizata de cineva care sa nu imi explice mai apoi de ce a inchis-o si a taiat-o, ci cu cineva care sa o puna pe roate. Ori cu gaz ieftin, ori cu alta solutie tehnica, pentru a inteleg ca exista o astfel de solutie.

Termenele acestea, ca s-o facem pana pe 1 mai, pana pe 1 aprilie… iertati-ma, nici nu poate fi vorba, pentru ca va dura cateva luni bune. Dar pana atunci, ideea e sa nu o inchidem. Asta pentru ca si daca este in conservare, probabil ca o parte dintre oameni nu isi vor mai gasi locul acolo”.