TUDOSE: TREBUIE IMPUS IN LEGE UN TERMEN DE 30 DE ZILE PENTRU REZOLVAREA CONTESTATIILOR. ALTFEL POATE DURA ANI DE ZILE PANA LA FINALIZAREA LICITATIILOR

Deputatul PSD de Braila Mihai Tudose, care candideaza pentru un nou mandat, considera absolut ncesara schimbarea urgenta a legislatiei in domeniul achizitiilor, fiindca aceasta, in opinia sa, a generat un blocaj in toata tara. Mihai Tudose sustine ca schimbarile aduse acestei legislatii de Guvernul Ciolos au facut, printre altele, ca seria contestatiilor depuse la o licitatie sau alta sa se prelungeasca la nesfarsit, blocand lucrari necesare si urgente, precum cele ce tin de repararea drumurilor.

Deputatul a precizat si care sunt principalele amendamente pe care vor sa le faca social-democratii in domeniul achizitiilor publice: „Unul dintre ele este, de exemplu, ca la repararea drumurilor sa nu mai fie hotarator pretul, ci termenul de executie si garantia; simplificarea procedurilor, termenul de contestatie. Tehnocratii <<s-au aplecat>> asupra acestui proiect de lege, au reusit sa il faca  tandari in primavara – vara si de atunci tot ceea ce inseamna achizitie publica in Romania este blocat. Si aici cred ca domnul primar Marian Dragomir sau domnul presedinte (al Consiliului Judetean, Iulian Chiriac – n.r.) ar avea mai multe de spus.

La contestatii se propune un termen ca la contenciosul administrativ, 30 de zile maxim, de terminare a tuturor contestatiilor. Adica celeritate. Eu inteleg ca pot sa existe contestatii, toata lumea accepta acest lucru, dar un termen de 30 de zile se impune. A devenit celebra in Romania centura Bacaului. Dupa 8 ani de zile de la inceperea procedurilor s-a produs atribuirea. 8 ani! Este absolut fabulos! Sau uitati-va la Braila…”.

Tudose sustine ca  noile reglementari in domeniul achizitiilor sunt atat  de haotice, incat  primarii si presedintii de consilii judetene se mai tem sa faca astfel de licitatii, fiindca dureaza foarte mult si in plus, risca sa ajunga sa dea cu subsemnatul: “Imi spunea un primar ca daca trebuie sa ia un pix, trebuie sa faca achizitie prin SEAP. Si daca pe SEAP il contesta, pentru ca vin doi producatori de pixuri care se contesta intre ei, primarul nu isi mai ia pixul. Si dupa aceea vine si Curtea Conturi care il arunca in aer…

Am avut discutii oficiale la Parlament, la Comisia economica, am vorbit cu presedintele nou-infiintatei Autoritati Nationale de Achizitii Publice, care recunostea: <<Domnule, e foarte greu sa intelegi cum se poate aplica legea asta, fara ca apoi sa nu vina cineva sa te ia de acasa>>. Cel mai simplu e sa nu o faci. Iar cand incerci sa o aplici, Dumnezeule, sunt 400.000 de modalitati de a o bloca prin contestatii, prin anulare”.

Amintim ca in Braila, din cauza contestatiilor, nu s-au putut demara lucrarile de plombari si asfaltari pe strazile din municipiu nici pana la aceasta data si este de presupus ca nici nu se mai putea face vreo reparatie, pana anul viitor.