TUDOSE: VIZAM INFIINTAREA UNEI FABRICI DE PROCESARE LEGUME-FRUCTE IN JUDETUL BRAILA, PRIN FSDI

Deputatul Mihai Tudose sustine ca proiectul PSD privind infiintarea Fondului Suveran de Dezvoltare si Investitii (FSDI) va oferi un instrument prin care statul poate interveni direct in dezvoltarea capitalului autohton, iar acest lucru va avea efecte concrete si in judetul Braila. Mai exact,  spune Mihai Tudose, printre altele, FSDI ar insemna pentru Braila investitii in mai multe domenii, iar unul dintre proiecte vizeaza infiintarea in judetul Braila a unei fabrici de procesare legume-fructe – asa cum a existat, in urma cu ani de zile, cea de la Zagna Vadeni -, cu cel putin doua centre de colectare a legumelor si fructelor: “Asta da un suflu nou cultivatorilor de legume si fructe, poate colecta pe zona si tot ceea ce insemna Vrancea, pana in nordul Moldovei, cu procesare si apoi export, inclusiv revigorarea portului Brailei. Locuri de munca si apoi, pe Start up, incurajarea tinerilor cu tot felul de mici intreprinderi care sa vina in sprijinul acestei activitati majore, asa-numitul <<biotop economic>>. Fiindca a face industrializarea unor legume si fructe in Braila nu inseamna ca exportam produsul in vrac, ci inseamna si fabrica de borcane, fabrici de capace de borcane, fabrici de etichete, inseamna o multime de mici afaceri, in jurul acestei fabrici”.

Precizam ca deputatul PSD Mihai Tudose face referire la proiectul de vizeaza crearea unui Fond Suveran de Dezvoltare si Investitii detinut 100% de stat, dupa modele occidentale, ce va cuprinde actiunile detinute de stat din circa 200 de companii. Dividendele acestora nu vor mai intra in bugetul de stat, ci vor alimenta acest fond, insa potrivit initiatorilor, efectele generate de FSDI in economie vor aduce mai multe incasari la buget decat dividendele propriu-zise.

FSDI are scopul de a dezvolta capitalul autohton reprezentat de companiile de stat, care vor avea resurse pentru retehnologizare si capitalizare, urmand a fi sustinute pe pietele externe si sprijinite in accesarea fondurilor europene. In plus, FSDI ar finanta proiectele strategice (autostrazi, cai ferate rapide, spitale) si infiintarea de noi companii in zonele mai slab dezvoltate ale tarii, stimuland astfel dezvoltarea economica locala.