Ucenicia la locul de munca, o varianta avantajoasa pentru angajator
* AJOFM Braila aminteste angajatorilor ca pot obtine beneficii daca opteaza pentru aceasta varianta de calificare a personalului cu care lucreaza
Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca Braila informeaza angajatorii interesati ca pot recurge la calificarea propriilor angajati si prin programe de formare profesionala prin ucenicie la locul de munca, conform prevederilor legislatiei in vigoare. Astfel, angajatorul care incheie un contract de ucenicie la locul de munca, conform Legii nr. 279/2005, poate primi lunar, din bugetul asigurarilor pentru somaj, pe perioada derularii contractului de ucenicie, pentru acel ucenic, o suma egala cu 60% din valoarea indicatorului social de referinta al asigurarilor pentru somaj.
„Contractul de ucenicie este un contract individual de munca de tip particular, incheiat pe durata determinata, in temeiul caruia o persoana fizica, denumita ucenic, se obliga sa se pregateasca profesional si sa munceasca pentru si sub autoritatea unei persoane juridice sau fizice denumite angajator, care se obliga sa ii asigure plata salariului si toate conditiile necesare formarii profesionale. Durata contractului de ucenicie nu poate fi mai mare de 3 ani si mai mica de 12 luni, in functie de nivelul de calificare pentru care urmeaza sa se pregateasca ucenicul.
Angajatorul are obligatia de a desemna un coordonator de ucenicie, care indruma ucenicul in vederea dobandirii competentelor profesionale necesare calificarii pentru care se organizeaza ucenicia la locul de munca. Pregatirea ucenicului se finalizeaza cu un certificat de calificare profesională a adultilor, pentru acest lucru angajatorul putand incheia un contract de prestari servicii de formare profesionala cu un furnizor autorizat, iar contravaloarea programului de formare profesionala a ucenicului ii revine angajatorului”, precizeaza AJOFM Braila.